Iberdrola va col·locar a meitats del mes passat la primera pedra i el primer panell fotovoltaic de la seva planta Núñez de Balboa, en Usagre (Badajoz), amb una potència instal·lada de 500 megawatts (MW) de corrent continu i que serà el major desenvolupament fotovoltaic a Europa.
L’acte va ser presidit pel president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i pel màxim mandatari de l’elèctrica, Ignacio Sánchez Galán.
La planta Núñez de Balboa serà el major desenvolupament fotovoltaic d’Iberdrola en el món i, amb una capacitat instal·lada de 500 megawatts pic (MWp), la seva potència màxima de connexió a la xarxa serà de 391 MW.
Per garantir el retorn de la inversió en el projecte, Iberdrola ha signat ja contractes de venda d’energia a llarg termini (PPA) amb Kutxabank, el grup de distribució Uvesco (BM Supermercats) i l’operador de telecomunicacions Euskaltel.
Iberdrola va afegir l’any passat 683 MW de potència instal·lada, dels quals 227 corresponen a megawatts fotovoltaics a Mèxic i deu a megawatts d’aquesta tecnologia als Estats Units.
Al tancament de 2018, la companyia tenia dins dels seus actius de generació deu plantes fotovoltaiques, segons el seu informe integrat.
La companyia té previst posar en marxa diferents instal·lacions d’aquesta tecnologia, com una planta fotovoltaica de 150 MW de potència en l’Estat de Washington, que podria entrar en servei el 2020.
En el projecte, anomenat Lund Hill i que Iberdrola desenvolupa a través de la seva filial nord-americana Avangrid, es preveu una inversió de més de 100 milions de dòlars (uns 88 milions d’euros).
La generació fotovoltaica és una en què es preveu un major creixement en els propers anys a Espanya, segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (Pniec) que el Govern ha remès a Brussel·les.
Segons aquest pla, la potència
fotovoltaica instal·lada a Espanya es multiplicarà per nou en el període
2015-2030, en passar de 4.854 MW en 2.015 a 36.882 MW el 2030.
Les previsions apunten que el
sistema elèctric espanyol tindrà el 2030 una potència total instal·lada de 157 GW,
dels quals 37 GW seran de solar fotovoltaica, el que la situen com la segona
font més important només per darrere de l’eòlica, de la qual es preveu que hi
hagi 50 GW instal·lats en 2030.
L’auge de la fotovoltaica obeeix a la important reducció de costos que ha tingut aquesta tecnologia, que ha estat del 85% en set anys, el que l’ha fet competitiva enfront d’altres formes de generació, segons l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables.
Amb aquesta planta fotovoltaica, s’aconseguirà evitar 215.000 tones d’emissions de CO2 a l’any, contribuint a l’estratègia de descarbonització de l’economia.