Estabanell invertirá 12 millones de euros en 4 parques fotovoltaicos en Tarragona

Estan projectats a Figuerola del Camp, el Pla de Santa Maria, el Catllar i Vinyols i els Arcs

Estabanell, empresa dels sectors energètics i de les telecomunicacions amb seu a Granollers, promou la instal·lació de quatre parcs de generació d’energia solar fotovoltaica a la província de Tarragona. Concretament als municipis de Figuerola del Camp, el Pla de Santa Maria, el Catllar i Vinyols i els Arcs. La inversió total prevista per tirar endavant els quatre projectes de generació 100% d’origen renovable és de 12 milions d’euros. En total, comptant aquestes quatre plantes, són 14 els projectes que Estabanell té en informació pública a Catalunya i cinc amb autorització prèvia.

El parc del Catllar està projectat sobre una superfície de 7,6 hectàrees i tindrà una potència instal·lada de 5 MW, que farà possible generar 8.000 MWh en un any, és a dir, l’equivalent al consum anual d’aproximadament un terç del municipi. La ubicació prevista es troba a més de 2 quilòmetres del nucli urbà, que permetrà connectar-lo a la xarxa de distribució sense necessitat de construir suports amb un alt impacte visual, com ara torres elèctriques, ni desplegar cable per fer arribar l’electricitat al consumidor final. Amb una inversió prevista de 3,5 milions d’euros, el projecte d’Estabanell incorpora elements de naturalització com el creixement natural d’una coberta vegetal a terra, formada per plantes autòctones, que afavoreix l’arribada d’insectes pol·linitzadors propis de la zona, instal·lació d’una tanca cinegètica que permeti sempre el pas de la petita i mitjana fauna autòctona, i el manteniment dels cultius llenyosos existents.

Els projectes previstos a Figuerola del Camp i al Pla de Santa Maria no superen les 6 hectàrees de superfície. El de Figuerola del Camp, ubicat en una zona coneguda com Els Olivars, comptarà amb una superfície de 6 hectàrees, és a dir, amb un 0,17% de la superfície total del municipi. Mentre que el del Pla de Santa Maria, ubicat a la zona dels Carpis, tindrà 5,5 hectàrees, un 0,24% del terme municipal. Amb la posada en marxa d’aquestes dues instal·lacions es produiran 13.800 MWh, equivalent al consum de 4.600 llars.

Parc agrovoltaic a Vinyols

Finalment, Estabanell promou a Vinyols i els Arcs el seu primer parc agrovoltaic, de fins a 3 MW i amb una superfície de 9,9 hectàrees, que representen un 0,92% de la superfície total del terme municipal. La inversió total per a aquest parc, on es combinarà la generació d’energia 100% renovable i el cultiu de calçots, és de 2,2 milions d’euros. Els 3 MW de potència d’aquest projecte, que s’ubicaran al Mas d’En Pou, generaran 5.800 MWh a l’any, que equivaldria al consum anual de 1.933 llars.

Segons Pere Borràs, director de generació d’Estabanell, «la planta solar de Mas d’En Pou és un bon exemple de com vetllem per integrar els nostres parcs a l’entorn i adaptar-los a la realitat de cada territori, sent compatibles amb la ramaderia i la agricultura. En aquest cas, els terrenys es troben dins de la zona de cultiu de calçots i per això el plantejament que fem és que el sòl situat entre les files de plaques serveixi per cultivar el calçot autòcton». Font: diaridetarragona.com, pexels-lio-voo-262755153-13248715