Entra en funcionament una planta termosolar a la Cerdanya francesa

França posarà en marxa la seva primera planta termosolar, un equipament que s’ha instal·lat a l’Alta Cerdanya, concretament a Llo. La zona es caracteritza per tenir unes condicions idònies per a aquest tipus de centrals. Serà la primera central d’aquest tipus a França

Les plantes termosolars aprofiten l’energia solar per transferir-la i emmagatzemar-la en un fluid, normalment aigua. La que es construeix a Llo ocupa 36 hectàrees de terreny i és visible des de molts punts del territori.

El que es veu de lluny són els miralls. N’hi ha gairebé 100.000, que es mouran seguint el sol per aconseguir la màxima radiació de cara a escalfar aquests tubs plens d’aigua col·locats just a sobre.

La planta es va començar fa més de dos anys i hi han intervingut empreses dels dos costats de la frontera. La que s’ha encarregat de col·locar les canonades és una empresa de Montcada i Reixac.

Serà la primera central termosolar de França. Tot i ser una de les potències mundials en energia nuclear, França necessita invertir i investigar més en energies renovables per complir els objectius que marca Europa.

Per què al Pirineu?

L’emplaçament escollit té a veure amb la disponibilitat del terreny en aquesta zona rural, hi ha més espai per construir, però, sobretot, amb les característiques d’insolació. Es tracta d’una de les zones amb més dies de sol de tot França.

Un altre factor determinant és l’altura, ja que els nivells de radiació són més alts a causa de la disminució de la capa d’aire que queda per sobre.

A pocs quilòmetres de Llo també hi ha la central tèrmica Thémis, a Targasona, i el forn solar d’Odelló, dues instal·lacions utilitzades des de fa dècades per científics de tot el món per investigar el comportament dels materials a temperatures extremes.

També hi ha una planta termosolar a les Borges Blanques, la primera central del món que combina l’energia solar i la generada amb biomassa.