Energia espera arribar en breu el consens polític per ampliar la vida útil de les nuclears

El Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital espera, després de la presentació de l’informe per part del Comitè d’Experts sobre transició energètica, aconseguir pròximament el consens polític necessari que permeti ampliar les llicències d’operació de les centrals nuclears espanyoles durant 10 anys més. Les conclusions de l’informe presentat pel Comitè d’Experts destacaven que el tancament del parc nuclear als 40 anys incrementaria el cost de l’electricitat en un 20% i no permetria complir amb els compromisos d’emissions del nostre país.

D’altra banda, el departament dirigit per Álvaro Nadal considera lògic incrementar els impostos mediambientals en la línia del que suggerit per l’informe dels experts, tot i que sosté que aquests canvis s’han de dur a terme de forma gradual perquè s’han de tenir en compte multitud d’implicacions.

Entre d’altres aspectes, van recordar que una d’aquestes implicacions és apujar l’IVA per sobre del 22% o modificar impostos que perceben les comunitats autònomes. També van recordar que suposaria un encariment del gasoil del 28%.Per això, van sostenir que no s’han de realitzar canvis dràstics ni de forma immediata i van apel·lar al debat social i polític que s’ha de dur a terme ara a partir del que conclòs en aquest informe.
En la mateixa línia, van considerar raonable treure de la factura elèctrica dels costos de 10.800 milions relatius a les primes a les renovables, del deute del sistema elèctric o dels costos extrapeninsulars per traslladar-los a Pressupostos, però també en aquest context de fer-ho de forma gradual.

Una altra conclusió dels experts valorada pel Ministeri són les advertències sobre els efectes d’incrementar per sobre del 30% la presència de renovables en l’horitzó 2030, cosa que és rellevant ja que el Parlament Europeu ha fixat una meta el 35%.

Pel que fa al carbó, des del Ministeri apunten que la seva desaparició per falta de competitivitat en 2030 es produiria en un escenari en el qual els costos del CO2 aconseguiria entre 33 i 50 euros per tona, cosa que no té per què passar.

Referent a això, han destacat que amb els costos actuals el carbó permet un abaratiment de la factura significatiu ja que és més barat que altres fonts fòssils.