El Regne Unit aposta per petits reactors nuclears per reduir emissions

Basats en els que fan servir els submarins, són molt més barats que les centrals convencionals

El Regne Unit fa una aposta decidida per incloure l’energia nuclear entre els mitjans que li permetran completar la transició energètica i deixar de dependre dels combustibles fòssils. Segons informa la cadena britànica BBC, l’empresa Rolls-Royce, coneguda pels seus vehicles de luxe però que també destaca en el disseny de reactors, anunciarà els inversors que ha aconseguit pel seu nou projecte de petites centrals nuclears.

De moment se sap que el govern britànic, com a part del seu programa d’”energia verda”, posarà 210 milions de lliures (244 milions d’euros) en aquest programa, i s’espera que els inversors privats hi contribueixin amb una quantitat semblant. El projecte es basa en la tecnologia que fan servir els submarins nuclears i, d’entrada, començarà amb la construcció de quatre Reactors Modulars Petits –SMR per les seves sigles en anglès–, capaços de generar uns 500MW/h. Aquesta quantitat d’energia, per bé que tres cops superior a la que alimenta els submarins, és sis vegades menor a la que s’està construint a Hinkley Point, al mateix Regne Unit. Així, cadascun d’aquests petits reactors podria subministrar energia a aproximadament un milió de llars. El seu cost, però, és de menys d’un 10% del d’una central gran.

La BBC afirma, citant fonts de la indústria, que aquests reactors podrien entrar en funcionament durant els propers deu anys i que, a part del cost, la seva mida permet la seva construcció en un entorn fabril controlat i que puguin ser instal·lats mòdul per mòdul, cosa que també els fa més segurs. Tot i això, la cadena britànica també explica que aquest projecte no substituirà les centrals tradicionals sinó que, més aviat, seran un reforç. A més, s’espera que siguin instal·lats a indrets on actualment ja hi ha centrals nuclears. En qualsevol cas, és una aposta decidida que també se suma a les centrals eòliques marines i altres projectes en què el Regne Unit treballa per reduir les seves emissions i la dependència dels combustibles fòssils en un moment crític en tots dos aspectes. Font:mónplantea, pixabay