Repartides entre la seu de Constantí i la planta de tractament de L’Ampolla, gràcies a un conveni de col·laboració amb Endesa
El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) tindrà la instal·lació fotovoltaica sobre dipòsits d’aigua més important del sector hidràulic d’Espanya. En total instal·larà 8.569 mòduls solars a les dues principals instal·lacions que té: a la seu de Constantí i a l’estació de tractament d’aigua potable de L’Ampolla. Això serà possible gràcies al conveni de col·laboració amb Endesa, amb una durada de deu anys. Durant aquest temps, l’empresa elèctrica s’encarregarà de la col·locació de les plaques, la connexió i el manteniment, amb una inversió de 5,6 milions d’euros, segons apuntava aquest dimarts al matí Enric Grazís, director general de la companyia a Catalunya .
Primera fase
Aquest dimarts s’ha presentat la primera fase del projecte, que afecta la seu del CAT al terme de Constantí. Aquí ja s’han instal·lat 1.902 panells, que produiran el 17,7% de l’energia que consumeix aquest equipament, situat a la carretera T-11, de Reus a Tarragona. Les plaques solars generaran 1.610 MWh anuals d’energia neta i renovable, una producció equivalent al consum mitjà domèstic anual dunes 340 llars. Amb l’energia produïda s’evitarà l’emissió a l’atmosfera d’unes 400 tones de CO2 anuals, equivalent a la capacitat d’absorció de més de 2.400 arbres. La connexió a la xarxa elèctrica es farà aquest mateix mes. En canvi, caldrà esperar fins al setembre per fer el mateix a L’Ampolla.
Pioner
El Consorci d’Aigües de Tarragona ha estat pioner a obrir un projecte d’aquestes característiques a una empresa especialitzada en serveis energètics com Endesa, que va ser l’adjudicatària com a resultat d’un procés de licitació públic realitzat l’any passat. Gràcies al model de finançament amb què treballa Endesa, el CAT no haurà de fer cap inversió inicial, de manera que serà la companyia energètica qui assumirà la inversió global de 5,6 milions d’euros de la instal·lació de les dues plantes. En aquesta modalitat de contracte, pionera al sector públic del transport d’aigua, s’estableix un preu fix associat a l’energia produïda per les instal·lacions d’autoconsum i s’estipula que Endesa serà l’encarregada de la construcció, l’operació i el manteniment de la infraestructura durant els 10 anys de durada del contracte. Després passarà a mans del CAT.
Per poder cobrir la resta de l’energia que necessita el CAT per desenvolupar la seva activitat i seguir subministrant aigua potable a més de seixanta municipis i una vintena d’indústries, l’ens compta amb un acord amb Endesa Energía, la comercialitzadora del grup Endesa. Es tracta d’un contracte amb l’energia fixada a nivells que permeten mantenir la competitivitat i reduir els costos energètics. Avui dia, els 59 GWh de consum anual del Consorci d’Aigües de Tarragona ja són 100 % energia verda d’origen renovable.
Marcar un precedent
Joan Alginet, president del CAT, assegurava que aquest dimarts la jornada era important per al Consorci, «és un dia que marqués un precedent històric en un compromís en relació amb els objectius de desenvolupament sostenible». Alhora, destacava l’esforç que hem fet per l’energia renovable, per l’energia verda. No és un compromís de l’any 2023, és una feina d’alguns anys enrere quan va començar». I va recordar un predecessor seu a la presidència, Daniel Pi, com un dels impulsors quan encara no es parlava d’aquest tema entre els anys 2007-2008 «en uns temps en què no estava tan de ‘moda’ instal·lar un parc solar. Hem hagut d’esperar alguns anys per tornar a engegar alguns dels parcs».
Segona fase
Pel que fa a la segona fase, la de l’Ampolla, Alginet va avançar que les plaques comportaran un 10,2% del consum elèctric, «molt lluny del 15%» que tenen d’objectiu, «però avui no s’acaba res, comença ». I, en aquest sentit, avançava que el CAT està explorant la possibilitat d’estendre la iniciativa al punt de captació d’aigua de Campredó, on hi ha un bombament important i també un consum elevat d’energia. Estem acabant d’analitzar-ne l’extrapolació d’algun model». Són conscients que no tenen tant de terra ni sostre, «però podria ser els mateixos canals de reg». El president del CAT també recordava que gairebé el 90% de la flota de vehicles és elèctrica.
Enric Brazís destacava que el CAT «ha estat pioner a desenvolupar un model de col·laboració per trobar un soci energètic que els pugui acompanyar en aquest procés de descarbonització», en aquest cas Endesa, que ja subministra al Consorci el 100% del consum amb energia verda . També feia referència al fet que el model de col·laboració amb el Consorci permet a aquest tenir aquestes plaques sense fer cap inversió. Brazís va subratllar que la seva empresa «està compromesa amb el canvi climàtic i amb la descarbonització, no només de les nostres instal·lacions, on estem en procés de substituir les nostres centrals que emeten CO2 –de carbó o de cicle combinat– per altres d’energies renovables, sinó que a més, estem acompanyant els nostres clients en el seu procés de descarbonització». L’any passat ho van fer amb 90 empreses de Catalunya i amb més de 300 instal·lacions d’Espanya.
L’objectiu
La directora de l’Institut Català de l’Energia, Marta Morera, recordava que hi ha l’objectiu que el 2050 arribin a les 500.000 instal·lacions d’autoconsum. “Per això, el canvi normatiu de simplificació de la tramitació d’autoconsum”. «Catalunya tira endavant amb la transició energètica, en aquest cas amb autoconsum», va dir. Va afegir que amb iniciatives com la del CAT «van aliades amb el nou model energètic que necessitem per a Catalunya, que es basa en un model net». Font: diaridetarragona, pexels-kindel-media-9800010