El boom de l’energia fotovoltaica arriba a les comunitats de veïns

La demanda de pressupostos a empreses instal·ladores i les instal·lacions s’han disparat els últims mesos, coincidint amb l’augment imparable de la factura de la llum

Fa anys que les plaques solars van començar a envair les teulades de vivendes unfamiliars, indústries, equipaments públics, comerços, etc. El boom de l’energia fotovoltaica ha descobert des de fa pocs mesos un altre filó: els blocs de pisos. L’autoconsum compartit ha començat a enlairar-se coincidint amb un imparable augment del preu de la llum que està ofegant no només els ciutadans a nivell individual, sinó també els comptes de moltes comunitats de veïns que han vist com s’han disparat les despeses en els últims mesos.

Aquest fet, unit que el futur –almenys el més proper– no convida gaire a l’optimisme i que des del 2019 l’autoconsum col·lectiu està regulat a través d’un decret llei, ha provocat que aquest tipus d’instal·lacions i la demanda de pressupostos s’hagin fet disparat.

Així ho confirmen des de l’empresa instal·ladora de Tarragona Tu Casa Solar, subdivisió de Sun System Group. Guillem Fortit, director del departament d’enginyeria d’aquesta firma, explica que «la demanda de pressupostos per a l’autoconsum col·lectiu d’energia fotovoltaica se’ns ha disparat en els darrers mesos, des de finals del 2021 fins fa un parell de mesos, quan ha anat a més. Tenim projectes i instal·lacions en comunitats de veïns a Tarragona, Reus, Torredembarra, Barcelona, etc.».

Els números no enganyen i l’últim mes i mig aquesta empresa instal·ladora ha tingut entre 10 i 15 sol·licituds de pressupost d’autoconsum col·lectiu, «una xifra molt alta ja que abans en teníem una de tant en tant», comenta Fortit. Tot i això, i malgrat aquest augment, el responsable del departament d’enginyeria de Tu Casa Sola reconeix que «sobre l’autoconsum col·lectiu encara hi ha una mica de desconeixement, ja que moltes comunitats ens demanen instal·lacions fotovoltaiques per cobrir les despeses comunitàries, però no saben que també es pot subministrar energia als pisos». Una vegada que els veïns s’han posat d’acord que instal·laran plaques solars al terrat, «es pacten els coeficients de l’energia que es genera i la companyia elèctrica compensarà la factura segons aquest coeficient pactat», assegura Guillem Fortit.

D’autoconsum col·lectiu hi ha dues modalitats: una és la de la connexió a la xarxa interna (menys eficient) i una altra la de connexió a la xarxa pública. “En aquesta ens connectem a la companyia elèctrica i aquesta, amb un comptador, es limita a comptar l’energia que generem i es compensa segons el coeficient de cada pis”, comenta Fortit.

Urbanitzacions o polígons

Aquest tipus d’autoconsum col·lectiu no només és per a comunitats de veïns, sinó que també es pot aplicar a urbanitzacions o polígons industrials. Guillem Fortit té clar que “l’augment de la factura de la llum i el fet que les notícies no convidin a l’optimisme ha influït en aquest increment de l’autoconsum col·lectiu”.

Un exemple el trobem a la comunitat de veïns del número 7A de l’avinguda Roma de Tarragona, on fa uns mesos que s’han instal·lat plaques solars al terrat. Cal remuntar-se a l’any 2005, quan aquesta comunitat va començar a caminar. Josep Viúdez, un dels veïns, explica que «sóc enginyer tècnic i m’agrada el tema energètic. Quan vaig entrar de president vaig veure que ens gastàvem uns 10.000 euros l?any, en una comunitat de vuit plantes, amb 40 veïns, tres plantes de pàrquing, una de trasters i una sobreplanta per als aires condicionats».

Viúdez es va posar fil a l’agulla i, a través d’algunes millores, com a detectors de persones per encès automàtic de la llum o bombetes led, «aconseguim reduir el consum a la meitat».

Però això no va ser suficient i des de fa uns cinc anys els veïns van començar a plantejar-se la possibilitat d’instal·lar plaques solars al terrat, a més de posar en marxa altres mesures com la preinstal·lació per a carregadors de cotxes elèctrics a totes les places de pàrquing.

Va arribar la pandèmia i la cosa es va paralitzar. Ha estat després quan els veïns es van començar a moure i demanar pressupost per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. «Vam demanar tres pressupostos i no va ser difícil posar-nos d?acord entre els veïns, ja que la gent ho va entendre. A més, tot ha coincidit amb l?augment del preu de la llum», comenta Josep Viúdez.

Aquesta comunitat de veïns ha invertit 28.000 euros en la instal·lació de les plaques solars, un retorn de diners que «calculem que haurem aconseguit en uns set o vuit anys, quan la vida útil de les plaques és de 25 anys», comenta aquest veí, qui afegeix que «l’important no és només el retorn que aconsegueixes, sinó el tema mediambiental».

Viúdez explica que la comunitat està molt satisfeta amb la inversió realitzada i parla de la comoditat de «poder veure en temps real, mitjançant una aplicació del mòbil oa la web, la producció que tens i quanta d’aquesta va al teu consum i quanta a la xarxa, que més o menys és el 50%».

Les noves instal·lacions es van duplicar el 2021

El 2021, coincidint amb un any de preus rècord de l’electricitat, l’autoconsum energètic es va disparar, amb 1.203 megawatts de nova capacitat instal·lada, segons va detallar a principis d’aquest any la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), la patronal del sector. Això suposa més del doble de la potència afegida al sistema elèctric durant el 2020.

Des d’UNEF es van mostrar convençuts que aquesta tendència a l’alça continuarà durant els propers anys. De fet, després de la desaparició del conegut com a impost al sol (el recàrrec que gravava a les llars que apostaven per aquesta alternativa i es mantenien connectats a la xarxa per poder consumir electricitat en les hores en què no generaven prou), les noves instal·lacions fotovoltaiques a Espanya no han parat de créixer, gairebé triplicant-se entre l’any 2019 –quan es van afegir només 459 megawatts de nova capacitat instal·lada– i 2021. Font: diaridetarragona, pixabay