BASF qualifica de «màxima prioritat» la futura fàbrica europea de reciclatge de bateries a Tarragona

La decisió final per a l’aprovació d’aquesta inversió, que generarà 200 llocs de treball directes i 200 més indirectes, es produirà «en els propers mesos»

La multinacional química alemanya BASF, amb centre de producció al pol petroquímic de Tarragona, on compta amb un important site a La Canonja, considera de «màxima prioritat» la inversió per ubicar a La Canonja una planta de reciclatge de bateries elèctriques que en generaria 200 llocs de treball directes, als quals se’ls afegirien 200 més indirectes. Així ho va destacar Carles Navarro, director general del Grup BASF a Espanya durant la presentació de resultats de l’exercici 2023.

El projecte, en què Tarragona ha estat l’emplaçament finalista en un procés competitiu on han participat altres centres de producció de BASF a Europa, ara està pendent de la fase final d’aprovació al consell d’administració de BASF. «La decisió final -va explicar Carles Navarro- es produirà els propers mesos, i nosaltres [des de La Canonja] estem treballant perquè tingui les millors condicions».

Amb una tecnologia qualificada per Carles Navarro com a «nova», aquesta planta treballarà amb la ‘massa negra’ que es forma després de triturar l’ànode i el càtode de les bateries de vehicles elèctrics que han acabat la vida útil, mitjançant «un procés de piròlisi per recuperar els metalls del càtode i convertir-los en sals que es poden aprofitar en la fabricació de nous càtodes».

Mitjançant la posada en marxa d’aquesta planta, va explicar Carles Navarro, «reduïm la dependència d’aquest flux de metalls que no tenim a Europa», i que procedeixen gairebé totalment d’explotacions mineres a països ubicats fora de les fronteres de la Unió Europea.

La importància estratègica d’aquesta infraestructura vital per a la transició energètica a Europa ha estat reconeguda per la Comissió Europea, que ha atorgat a aquest projecte una subvenció de 100 milions d’euros (que BASF va acceptar formalment el 15 de desembre passat), als quals es sumen 15,75 milions d’euros del Govern d’Espanya i 11,25 milions d’euros més de la Generalitat de Catalunya. Encara pendents d’aquesta aprovació definitiva per part de la seu central d’aquesta multinacional a Alemanya, la xifra final d’inversió encara no ha transcendit, encara que Carles Navarro la va dimensionar en «centenars de milions» d’euros.

«Tarragona -va assegurar Carles Navarro- és l?única ubicació aprovada [per a aquest projecte]. En cas de confirmar-se [amb la seva aprovació definitiva], seria una notícia excel·lent per a nosaltres i per al conjunt del territori», perquè «serà una planta capaç d’absorbir un volum significatiu de bateries, amb la previsió que el creixement sigui sostenible », assolint, previsiblement, la seva «màxima operació el 2030».

Al costat del projecte d’aquesta nova planta de reciclatge de bateries, les instal·lacions de BASF al pol petroquímic de Tarragona compten amb projectes d’alt valor afegit recents, com el hub europeu d’enginyeria que va arrencar fa just un any, l’abril del 2023, i que en aquest temps ha duplicat la plantilla, passant de les 10 a les 20 persones, a mesura que ha anat assumint projectes d’enginyeria derivats des d’Alemanya. «El hub europeu d’enginyeria de Tarragona -va explicar Carles Navarro- està en una fase inicial, però amb molt de potencial».

Resultats prepandèmics

En la presentació anual dels resultats econòmics del 2023 a Espanya, BASF va comunicar unes vendes de 1.358 milions d’euros, fet que significa un descens del 13% respecte als 1.562 milions del 2022. Aquest descens és el resultat de l’efecte negatiu dels preus (-7%), que l’any anterior havien crescut significativament, i una demanda més feble (-6%).

Els resultats, en línia amb les previsions del sector, mostren un comportament més positiu que el que van tenir al mateix període les vendes de BASF a nivell global, on es van situar en un -21% respecte a l’any anterior.

«El desenvolupament de les nostres activitats –va explicar Carles Navarro– mostra una alta competitivitat i salut robusta, malgrat la conjuntura econòmica i política actual. Si posem en context les xifres, aquests resultats ens situen a nivells prepandèmics. Comparats amb l’exercici del 2019, estaríem parlant d’un 7% per sobre».

La realitat del mercat (baixa demanda, augment de costos llastats principalment per l’energia, disponibilitat d’estoc), no ha afectat tanmateix igual tots els segments, ni tampoc ho han fet de la mateixa manera durant l’any.

S’observa una evolució positiva de menys a més en volums, especialment el segon semestre en els negocis dels superabsorbents, lubricants, pintures, cosmètica i cura de la llar. En preus, tots els negocis mostren una clara tendència a la baixa a mesura que avança l’any, tret de Soluciones Agrícolas, que a més aconsegueix superar la xifra de vendes.

En aquest context, Carles Navarro es va mostrar optimista: «Els nivells d¿inversió es mantenen estables. Això posa sobre la taula, per una banda, la nostra capacitat de resiliència, compromís, capacitat d’innovació i fiabilitat; i l’aposta del Grup pel país, per una altra».

Sobre això, va assegurar que, davant de la situació complicada que travessa l’economia a Alemanya, «la nostra ubicació preferent, on Espanya serà dels països més atractius en consum d’energia, ens posa al focus de les inversions globals de BASF».

BASF té previst invertir 40 milions d’euros a Espanya durant aquest any 2024, i manté els nivells dels darrers anys. El 2023 la inversió es va situar finalment en 45 milions d’euros, davant dels 43 milions previstos. La major part d’aquest capital (14 milions) es van destinar a la finalització i posada en marxa del Technology Center per al negoci de pintures a Guadalajara, inaugurat el mes de juny passat.

«Amb aquesta inversió finalitza la injecció més gran mai rebuda en aquest centre i que va superar els 70 milions d’euros. Tot i que ja era un centre estratègic per a la companyia, hem observat com ha rebut noves línies de fabricació que anteriorment es produïen en altres enclavaments europeus», va explicar Carles Navarro. El negoci de Coatings forma part des de l’1 de març de l’entitat legal BASF Coatings Espanyola, que opera sota el paraigua del Grup BASF. Font: diaridetarragona.com, pexels-bank-3846205