Austràlia ha estrenat el primer tren solar del món

Austràlia pot presumir de tenir el primer tren solar del món. Es tracta d’un vehicle que està equipat amb panells solars per obtenir l’energia que necessita per moure directament del sol, el que el converteixen en un dels mitjans de transport més nets que podem trobar en l’actualitat.

Tradicionalment, es considera que els trens elèctrics són un mitjà de transport respectuós amb el medi ambient. No obstant això, el fet que no utilitzin combustibles fòssils no vol dir que siguin totalment nets, ja que en moltes ocasions l’electricitat que utilitzen prové d’energies no renovables.

Afortunadament, cada vegada estem més conscienciats de la importància de tenir cura del medi ambient per frenar la contaminació i evitar les terribles conseqüències del canvi climàtic. Per això, en alguns ja han prosperat projectes que tenen la finalitat d’alimentar els seus trens únicament amb energies renovables. Per exemple, els trens d’Holanda funcionen amb energia eòlica des del passat mes de gener, i el metro de Santiago de Xile funcionarà amb energia solar i eòlica a partir de 2018.

Ara, el primer tren solar que s’ha posat en marxa a Austràlia Byron Bay Railroad Company avança un pas més en aquesta línia de transport sostenible per garantir que l’energia utilitzada és completament neta. Les arrels d’aquest projecte es remunten a la Segona Guerra Mundial, ja que els dos vagons que s’utilitzen van ser construïts l’any 1949 i han estat restaurats. Estan fabricats amb l’alumini del fusellatge que s’emprava en els bombarders, pel que tenen l’avantatge que són molt lleugers.

Estalvia en la factura de la llum amb aquest tren solar

Després de restaurar els vagons, la companyia va decidir integrar panells solars al sostre amb la finalitat que el tren fos completament autosuficient i respectuós amb el medi ambient. A més, compten amb un sistema de frenat regeneratiu que té la capacitat de recuperar al voltant del 25% de l’energia que el tren utilitza per accelerar. Les bateries també es poden carregar a la plataforma mitjançant un gran panell solar al terrat del cobert d’emmagatzematge, així com obtenir energia directament de la xarxa subministrada d’un proveïdor local d’electricitat verda.

¿Autobús, tramvia o tren? Aquest és l’últim invent xinès

El tren solar australià té capacitat per a 100 passatgers asseguts i transporta als viatgers entre dues estacions acabades de construir que connecten Byron Bay, un municipi costaner de l’estat de Nova Gal·les del Sud, amb un recinte d’art proper i un complex de luxe. De moment el tren realitzarà viatges cada hora, i s’espera que el servei s’expandeixi a partir de gener de 2018.