Ascó i Vandellòs II, aptes per prolongar la seva vida operativa a partir del 2030

L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica verifica la preparació adequada de les dues centrals catalanes per operar a llarg termini.

La central nuclear Ascó va acollir la missió de seguiment del programa SALTO (sigles de l’anglès que signifiquen Aspectes de Seguretat per a l’Operació a Llarg Termini) de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA).

La instal·lació atòmica de la Ribera d’Ebre té una pròrroga del Govern per operar fins al 2030, encara que les intencions dels seus titulars és poder ampliar aquest termini. És el mateix calendari de Vandellòs II, la central del Baix Camp té llicència per operar fins d’aquí a 7 anys.

L’examen finalitzava un procés d’avaluació exhaustiu sol·licitat voluntàriament per l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), titular de les dues centrals atòmiques i formada per les elèctriques Endesa (72%) i Iberdrola (28%).

L´objectiu d´aquesta inspecció voluntària és analitzar la preparació d´Ascó i Vandellós II per operar a llarg termini d´acord amb els millors estàndards internacionals de seguretat i fiabilitat de la indústria.

ANAV és la primera operadora espanyola de centrals nuclears a sotmetre’s a aquest programa de l’OIEA, comprometent a més amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) la implementació de totes les recomanacions i suggeriments rebuts des d’aquest organisme internacional dins de la revisió periòdica de seguretat per la que tant Vandellòs II (el juliol de 2020) com les dues unitats de la central nuclear Ascó a (octubre de 2021), van obtenir la renovació de les seves respectives autoritzacions d’explotació.

El programa SALTO es va iniciar el 2019 amb una avaluació preliminar i va tenir continuïtat el juliol del 2021 amb una missió a Ascó en què 11 experts procedents de vuit països van concloure que la pràctica totalitat de les activitats de gestió de l’envelliment i operació a llarg termini estaven ja en plena consonància amb els estàndards de l’OIEA i van realitzar, de manera complementària, tres recomanacions i 11 suggeriments per aprofundir en la preparació d’ANAV per a l’operació a llarg termini dels tres reactors tarragonins.

A la reunió de tancament, l’equip de sis experts internacionals desplaçat a Ascó per a aquesta missió de seguiment va presentar els resultats de la supervisió realitzada amb l’objectiu de comprovar el grau d’implementació de les recomanacions i els suggeriments realitzats el 2021.

Les conclusions són que el 85% de les mateixes ja han estat implantades amb èxit i que l’altre 15% progressa satisfactòriament. Als seus informes, els experts van destacar que ANAV té definits i implementats, entre d’altres, els aspectes clau per garantir l’operació a llarg termini de les plantes.

En la seva intervenció a la reunió de tancament, l’argentí Martín Marchena, líder de la missió de seguiment de l’OIEA, va destacar que «basant els seus esforços en les recomanacions realitzades per l’equip de SALTO el 2021, la planta ha aconseguit millores significatives», al temps que va encoratjar a «abordar les troballes restants de la missió del 2021 i implementar totes les activitats per a una operació a llarg termini segura».

Per part d’ANAV, el director de Serveis Tècnics, Ferran Tarrasa, va posar en valor el procés SALTO sol·licitat voluntàriament per ANAV com a “la millor manera d’obtenir una imatge clara de la preparació d’Ascó i Vandellòs II per abordar l’operació a llarg termini” . El director general d’ANAV, Paulo Domingues Santos, va agrair tant a l’OIEA com al CSN, i molt especialment a tota l’organització d’ANAV, la feina feta i va destacar que «continuarem millorant els nostres processos per seguir complint els estàndards de seguretat de l’OIEA ».

D’acord amb el protocol establert, el líder de la missió va lliurar un esborrany de l’informe tant a ANAV com al CSN. En la seva intervenció, la subdirectora d’Instal·lacions Nuclears del CSN, Cristina Les, va destacar «la profunditat i el detall de les evidències i els exemples que suporten les conclusions de l’equip de l’OEIA, i que posen en valor la solidesa d’aquestes conclusions», i va afegir que espera que “l’èxit d’aquesta missió no sigui un fi en si mateix, sinó una mostra del compromís d’ANAV per mantenir l’operació dels seus centrals dins dels estàndards de seguretat més alts fins a l’últim dia de la seva vida útil”. Font: diaridetarragona.com (Jordi Cabré i agències), pexels-michael-gattorna-9703551