Les dues localitats utilitzaran els Fons de Transició Nuclear per diversificar el teixit productiu, atraure noves empreses i «saber viure» sense els ingressos de les centrals
Ascó i Vandellòs preparen els seus municipis per a l’era postnuclear. Les dues centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs van entrar en funcionament el 1984, el 1986 i el 1988 respectivament, i amb una previsió de tancament per part del Consell de Seguretat Nuclear de fins al 2030 i el 2032, superant la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors. Des de la posada en marxa, l’economia d’aquests territoris ha avançat molt vinculada al dinamisme de les centrals, no només als municipis on estan instal·lades sinó a tota la seva àrea d’influència.
L’ impacte del tancament de les centrals comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incideix en el teixit econòmic dels municipis que les envolten. Per aquest motiu i per tal de promoure actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear, el 2020 es va crear el Fons de Transició Nuclear, que grava amb un 50% els seus ingressos relacionats amb les activitats dorigen nuclear.
L’objectiu del Fons és donar resposta així a l’impacte del tancament de les nuclears, que incidirà en el teixit econòmic de municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. Són a més territoris que en alguns casos ja pateixen despoblació. El Fons està dotat amb uns 70 milions anuals.
El mes de gener passat, el Govern de la Generalitat ja va executar el primer pagament del Fons Nuclear corresponent a l’exercici de l’any 2023. En concret el Departament d’Empresa i Treball va distribuir 16.564.803,10 euros entre els 97 municipis beneficiaris (174.000 euros cadascun) de zona I i II del Penta de les centrals nuclears que serviran per finançar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball. A la demarcació són 77 municipis. Es tracta d’un primer pagament, tot esperant el definitiu.
Alguns dels territoris d’influència de les nuclears ja pateixen despoblació Ara, després dels ajuntaments, aquest 2024 més del 50% dels recursos es destinaran a ajuts a projectes empresarials en convocatòries de la Generalitat, adaptades a la realitat territorial dels municipis afectats. Es distribuiran els fons en línies d’ajuts de la Generalitat, principalment en les subvencions a inversions empresarials d’alt impacte, en ajuts a noves oportunitats de negoci, en ajuts al sector primari i en ajuts al turisme i allotjament rural. Les línies de suport es publicaran a partir de l’abril.
També s’adaptarà la línia d’ajuda per detectar i implementar noves oportunitats de negoci i millorar la competitivitat. A més, les convocatòries que actualment formen part de l’activitat habitual del Departament d’Acció Climàtica tindran recursos addicionals als territoris de les àrees nuclears per millorar la competitivitat de les explotacions agràries. Per últim, també es prioritzaran projectes turístics.
Ascó, la primera a tancar
Per això, s’oferirà un acompanyament a les empreses o emprenedors. Alguns ajuntaments com el de Móra d’Ebre, per exemple, ja han obert una oficina dinamitzadora del Fons de Transició Nuclear.
En el cas de l’Ajuntament d’Ascó, la destinació del primer pagament serà per a un projecte de transició ecològica per millorar l’eficiència energètica del viver d’empreses del municipi. L’alcalde, Miquel Àngel Ribes, explica al Diari que encara queda per repartir una segona bestreta d’uns 30 milions d’euros, 830.000 dels quals correspondran al municipi d’Ascó i per a aquest 2024 s’ha pressupostat destinar-los a la construcció de noves naus al polígon industrial, per a aquelles empreses que vulguin implantar-se al territori.
Ribes explica que també des de l’ajuntament s’estan mantenint reunions amb el sector privat, de diferents sectors, per a projectes empresarials que es puguin beneficiar de les ajudes a les empreses d’aquest 2024 a través dels Fons i implantar-se a Ascó.
Paral·lelament, l’Ajuntament d’Ascó treballa des de fa anys en projectes de diversificació econòmica per generar més llocs de treball al municipi, optant a projectes cofinançats amb ENRESA (empresa pública espanyola responsable de la gestió dels residus radioactius). Així, per exemple, tenen previst construir un alberg per potenciar el turisme. «Tenim un munt de projectes a sobre de la taula. Sempre intentem optar a les subvencions per captar fons externs», apunta l’alcalde.
Vandellòs activa línies d’ajuda
Com en el cas d’Ascó, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant treballa per preparar el municipi un cop finalitzi la vida útil de la central nuclear i la localitat deixi de rebre els ingressos que té actualment.
En el cas de Vandellòs II, el tancament està previst per al 2035, malgrat la voluntat expressa de l’ANAV de continuar operant una vegada arribada a aquesta data. Amb aquest escenari marcat a l’agenda, l’alcaldessa de la localitat, Assumpció Castellví, va explicar al Diari de Tarragona que ja treballen amb «l’objectiu de diversificar i ampliar el teixit empresarial» de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
A través de l’empresa municipal IDETSA, que forma part de l’àrea de Promoció Econòmica del consistori, s’ha creat recentment l’oficina d’Assistència Fons Nuclear perquè les empreses del municipi puguin aconseguir línies de subvenció disponibles per millorar, ampliar i actualitzar els models de negoci.
«Volem atraure noves empreses i comerços per diversificar la nostra economia i alhora, que les que ja formen part de la localitat no es quedin obsoletes i estiguin al dia», va afirmar l‘alcaldessa.
La peça clau per a aquesta diversificació empresarial i posada al dia de les empreses ja existents està en les línies de subvenció dels Fons de Transició Nuclear.
Primer repartiment
Una primera partida d’uns 174.000€ ja s’ha rebut directament a les arques municipals, mentre que el segon repartiment, previst per a mitjans del 2024, serà de més de 810.000€. Aquestes dues liquidacions seran destinades a lempresariat local.
Les empreses que estiguin interessades a poder optar a aquestes subvencions hauran de presentar un projecte professional relacionat amb la generació docupació; la transició energètica i nous models de sostenibilitat o la promoció econòmica. En tot cas, sempre han de complir els requisits establerts per IDETSA.
El Fons de Transició Nuclear està dotat amb 70 milions d’euros anuals Finalment, serà una secretària tècnica de la Generalitat qui decidirà quins projectes tenen o no accés a aquesta línia de subvencions.
El Baix Camp es posiciona
En aquesta línia de qüestions, a la propera reunió de l’òrgan de govern es decidirà on s’ubicarà aquesta secretaria i qui en formarà part. L’Ajuntament liderat per Castellví ja està treballant perquè s’ubiqui a la comarca i hi hagi, com a mínim, un membre del Baix Camp.
Entre la línia d’ajuts que ja ha impulsat el consistori per un milió d’euros, destaquen tres grans grups. El primer per a les inversions d’alt impacte, en segon lloc, l’impuls de projectes innovadors i estratègics i, finalment, els dedicats a la recuperació i comercialització del producte agrari i forestal.
Distribució «injusta»
Castellví va explicar que tal com s’està executant aquest repartiment «no és just ja que surten perdent els municipis més propers a les centrals nuclears i són els que més es veuran afectats».
L’alcaldessa va dir que gràcies als ingressos que es reben per part de la nuclear, avui dia, poden tenir una estructura de personal tan àmplia al consistori, residències per a gent gran i centres de dia. De la mateixa manera, Castellví ha detallat que totes les associacions i entitats de la localitat reben subvencions, es tenen equipaments públics com els que tenen actualment i serveis a preus molt reduïts.
Diversitat empresarial
Per tot això, Castellví va afirmar que la localitat «té 10 anys per posar-se les piles i atraure nous negocis actualitzar els actuals si es vol mantenir amb el nivell de serveis públics que hi ha actualment gràcies a la nuclear».
Finalment, l’alcaldessa va dir que “és el moment de ser flexible i adaptar-se a la diversitat”.
Actualment el consistori rep un total de vuit milions d’euros de la nuclear, fet que representa pràcticament un 33% del pressupost municipal xifrat en més de 25 milions d’euros aquest 2024 Font: diaridetarragona.com, pexels-rob-12276056