Els plàstics han passat de ser un dels més grans aliats de l’ésser humà a ser un dels seus majors enemics.
Això es deu al perjudicials que poden ser per a la natura, així com la limitada disponibilitat de recursos per fabricar-lo. En conseqüència, és comú veure com es plantegen alternatives al plàstic, com aquest creat amb fusta i totalment biodegradable. Un equip d’investigadors de la Universitat de Yale ha creat un plàstic totalment biodegradable que s’obtenen a partir de pols de fusta. Utilitzant un dissolvent biodegrdable per reduir-lo a una suspensió de polímers orgànics i cel·lulosa entrellaçada amb hidrogen a nanoescala. El resultat és un bioplàstic prou bo com per competir amb els plàstics convencionals.
Entre els experiments als quals es va sotmetre el bioplàstic destacava el enterrar sota terra durant un temps per veure com evoluciona. Mentre que un plàstic convencional requereix de milers d’anys per degradar-se, el bioplàstic creat pels investigadors va acabar fracturat en dues setmanes i als tres mesos ja s’havia degradat del tot. El material, segons diuen, també és bo a l’hora d’oferir resistència i per tant ser útil com a envàs. Té bones propietats mecàniques per contenir líquids i resistir la llum ultraviolada, dos temes essencials a l’hora de reemplaçar el plàstic tradicional utilitzat en envasos. Segons l’equip d’investigadors, el bioplàstic podria ser utilitzat per a tot tipus d’usos, des de la creació de bosses o envasos fins a la construcció d’edificis o vehicles. Això sí, de moment és només una prova i falta veure com d’efectiu és construir en massa. L’estudi sobre la viabilitat de el projecte de moment ha estat publicat a Nature.
Acabar amb el plàstic Al llarg d’aquests últims anys han sorgit diferents alternatives al plàstic tradicional o almenys reduir el seu ús. On més s’està provant és amb nous envasos, com l’ampolla esfèrica i comestible o l’ampolla de paper de Coca-Cola. Des de la biologia també s’està provant amb enzims que accelerin el procés de reciclatge.
D’altra banda, diferents organitzacions i administracions governamentals estan prohibint cada vegada més l’ús de plàstics. La Unió Europea i la Xina per exemple busquen acabar amb els plàstics d’un sol ús. Altres mentre netegen els oceans de tot el que aboquem en ells. Font:xataka.com