Com l’eòlica marina fa front a profunditats de 60 metres o més

L’èxit de les subhastes d’energia eòlica marina a Europa, i recentment als Estats Units, ha encoratjat els arrendataris a oferir noves àrees de fons marins per al seu desenvolupament. Però un parany espera als postors en la propera generació d’arrendaments eòlics marins.

Gairebé tot el desenvolupament eòlic a alta mar ha transcorregut en aigües de 30 i 40 metres de profunditat. Les àrees ara sota consideració podrien tenir fins al doble de profunditat, estenent els límits del que es pot aconseguir amb els dissenys de fonaments actuals.

A l’abril de l’any passat, l’Oficina de Gestió d’Energia de l’Oceà (Boem) nord-americà va anunciar una avaluació d’alt nivell de totes les aigües de la costa atlàntica dels Estats Units per a possibles ubicacions futures d’arrendament eòlic marí. Entre els seus criteris de selecció es trobava una profunditat d’aigua de fins a 60 metres.

I al novembre, Crown Estate, que administra els arrendaments eòlics marins al Regne Unit, va estendre una preselecció d’àrees per a la quarta ronda de subhastes del país per incloure aigües de fins a 60 metres, 10 metres més sobre les propostes anteriors.

L’organisme va dir que l’augment es va produir “després que la retroalimentació de la indústria confirmés la gana pel desenvolupament de turbines de base fixa més enllà dels 50 metres inicialment proposats”.

Però encara no està del tot clar com la indústria eòlica marina treballarà en tals profunditats. Les columnes d’aigua previstes en les pròximes àrees d’arrendament podrien ser equivalents en alçada a un edifici de 20 pisos. Si la base preferida per al seu ús en aquestes profunditats és un pilar, que actualment s’utilitza en quatre de cada cinc projectes eòlics marins, és possible que hagi d’anar molt més profund en el llit marí per mantenir l’estabilitat.

En 2017, un estudi de 30 parcs eòlics marins basats en estructures monopilars realitzat per la Universitat Politècnica de Madrid va descobrir que només una parella tenia profunditats d’aigua de més de 30 metres, i el màxim era de 105. No obstant això, algunes d’estructures monopilars utilitzades en les plantes estudiades tenien ja més de 60 metres de llarg.

Per exemple, es va estimar que el parc London Array, construït a 25 metres de profunditat al Regne Unit, tenia fonaments enterrats a 60 metres en el fons marí, donant a les seves estructures monopilars una longitud total de 85 metres.

Almenys quatre projectes tenien estructures monopilars de 70 metres o més. I els fabricants d’aquestes estructures monopilars ara s’estan preparant per assumir profunditats aproximadament el doble que el màxim acceptat a principis de la dècada.

Companyies com l’alemanya EEW estan posant les seves esperances en aigües profundes en les anomenades torres monopilars XL, que tenen fins a 10 metres de diàmetre.

Té mèrit intentar allargar-les en la mesura del possible, ja que, encara que el seu pes total augmenta amb la longitud, disminueix en proporció a la potència nominal de la turbina, oferint essencialment més watts per tona a majors profunditats.

En els projectes offshore Borssele I i II, el fabricant d’estructures monopilars Sif va rebre l’encàrrec de construir pilars per profunditats de fins a 38 metres, la producció començarà el proper any.

Però la investigació realitzada en 2015 per la Universitat de Strathclyde a Glasgow va concloure que fins i tot aquest tipus de pilars no serien rendibles en aigües profundes de més de 40 metres. I molts experts creuen que a majors profunditats tindrà sentit passar a un disseny alternatiu, com els fonaments en jackets.

“Veureu un interruptor perquè les profunditats de l’aigua augmenten”, va dir Søren Lassen, analista d’energia eòlica marina de Wood Mackenzie Power & Renewables. “Els jackets estan arribant a aquest espai”.

No obstant això, això no significa que les estructures monopilars estiguin fora de joc per a profunditats més enllà de 40 metres. Els fabricants continuen optimitzant el concepte XL, va dir Lassen, ampliant potencialment el rang de la tecnologia. “Van dir que els pilars mai passarien de 30 metres, després 40 metres, ara potser 50 metres”, va dir.

I una cosa que afavoreix l’ús dels pilars a majors profunditats és que la cadena de subministrament de la indústria eòlica marina, almenys a Europa, està ben configurada per lliurar els productes.

Això, en última instància, podria ser el que mantingui als pilars amb vida fins i tot quan els parcs eòlics es mouen cap a aigües de més de 50 metres a la segona meitat de la propera dècada. “No és un desafiament tècnic”, va dir Lassen. “És més aviat una qüestió de costos”.

font:elperiodicodelaeneriga