Repsol ‘conquista’ Alaska: aconsegueix 12 pous en el major jaciment d’ EEUU en 30 anys

Repsol està decidida a ‘conquerir’ Alaska. La petroliera ha aconseguit fer-se amb 12 nous blocs en una àrea propera a Pikka, el major descobriment de petroli a terra als Estats Units en els últims 30 anys. La petroliera s’ha fet amb domini miner en una zona situada al sud del riu Colville, on ConocoPhillips també ha realitzat importants descobriments.

Oil Search, soci de Repsol, ha adquirit també quatre contractes d’arrendament. La petroliera espanyola reforça així la seva posició en una de les zones on ha aconseguit un major èxit exploratori en la subhasta celebrada aquesta passada setmana, que a més ha batut tots els rècords d’ingressos per a l’estat d’Alaska.

La Divisió de Petroli i Gas va rebre 159 ofertes de companyies que buscaven arrendaments en terres estatals a North Slope, Beaufort Sea i North Slope Foothills. El governador, Bill Walker, ha indicat que “em complau especialment veure el treball continu de Repsol E & P que mostra un gran interès i donem la benvinguda a tots els grups de postors al vessant nord d’Alaska”.

Chantal Walsh, directora de la Divisió de Petroli i Gas, assegura que “els resultats van ser una vegada més forts del que esperàvem. La contínua delineació de la tendència de Nanushuk produirà grans beneficis per a l’estat una vegada que comenci el desenvolupament”.

En la venda de North Slope, la divisió va rebre 147 ofertes en 133 trams per a un total de 223,680 acres, amb ofertes guanyadores que van superar els 27.200.000 de dòlars. La companyia Lagniappe AK va ser el millor postor en 120 contractes. En la venda de la mar de Beaufort, la divisió va rebre 12 ofertes en 8 trams que totalitzen 20,270 acres.

Desenvolupament de Pikka
Repsol treballa ja en el pla de desenvolupament preliminar de Pikka, un dels dos pous de Nanushuk, que preveu que la producció s’iniciï a partir de 2021, amb un potencial d’al voltant de 120.000 barrils de petroli al dia, però la petroliera realitzarà encara l’any que ve un altre sondeig exploratori addicional per delimitar més la zona.

La companyia compta amb una participació del 25% a Horseshoe i del 49% en Pikka. Armstrong disposa del percentatge restant i és actualment l’operador.

Repsol i el seu soci Armstrong Energy van realitzar a Alaska el major descobriment convencional d’hidrocarburs aconseguit en els últims 30 anys en sòl dels Estats Units. Els pous de la troballa, denominats Horseshoe-1 i Horseshoe-1A i perforats en la campanya hivernal d’exploració 2016-2017, confirmen a la formació d’Nanushuk com una de les de major potencial de la prolífica zona de l’North Slope d’Alaska.

La petroliera estima que els recursos contingents de la troballa sobre la formació Nanushuk aconsegueixen aproximadament 1.200 milions de barrils recuperables de cru lleuger.

Repsol du explorant activament a Alaska des de l’any 2008. La companyia destaca que les diferents campanyes en aquesta àrea, que es considerava madura, van posar de manifest un significatiu nou potencial. A més, “les infraestructures existents a Alaska permetran que els recursos es desenvolupin amb major eficiència”.

Malgrat aquesta situació, la petroliera ha racionalitzat el risc a la zona i al març de 2017 va traspassar a Amstrong Oil and Gas la condició d’operadora al North Slope d’Alaska. A l’abril es va procedir a la cessió a l’actiu productiu Eagle Ford als EUA, de l’operació de l’àrea oest a Statoil amb el que aquesta companyia és l’operador des d’aquesta data de la totalitat de l’actiu. En el segon trimestre, Repsol va comunicar a les autoritats dels EUA la seva sortida de tots els blocs exploratoris en Chuckchi Sigui en els quals participava a Alaska.

Projectes clau
Repsol ha identificat cinc grans projectes d’exploració i producció. Concretament es tracta dels jaciments que col·loquialment es coneixen en l’empresa com els AC / DC.

El creixement dels propers anys passarà per l’expansió de la petroliera a les zones d’exploració d’Alaska, Camps 33, Duvernay i CPO-9.

Així mateix, el desenvolupament de Duvernay serà una mica més tardà, perquè la petroliera vol delimitar amb calma la mida d’aquesta zona amb la resta de companyies que operen a la zona i les dades que fan públics les autoritats canadenques comporten gairebé tres mesos fins que veuen la llum. La petroliera es planteja també des de fa anys incorporar un soci per al desenvolupament d’aquest jaciment i segueix amb aquesta idea encara que a un ritme molt menor en disposar ara de més recursos.

Repsol compta també entre els seus grans projectes amb el jaciment Sagitari, que està desenvolupant juntament amb Petrobras i del qual s’espera que prengui la decisió d’inversió entre 2020 i 2021 i que pugui arribar a produir en l’any 2025.

font:eleconomista