Basf es reestructura i creixerà a la Xina

Basf creixerà a la Xina. La multinacional química alemanya amb centres de producció en el pol petroquímic de Tarragona va presentar a Ludwigshafen un nou pla estratègic amb el qual reorganitzen en sis segments les diferents divisions de productes.

Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care i Agricultural Solutions són els sis nous segments. En el primer d’ells se situen els productes petroquímics i intermedis, on es concentra el gruix de la producció de les instal·lacions de Basf a la Canonja.

«Perfeccionarem la nostra cartera de productes i concentrarem la nostra assignació de capital en les àrees comercials en creixement», ha explicat Martin Brudermüller, nou president executiu i CEO de Basf des del passat mes de maig. L’àrea química segueix sent la més destacada d’elles, segons les projeccions d’inversions que s’han avançat. El gran canvi no és què, sinó on. I la resposta ha estat Guandong.

Aquesta província costanera de la Xina rebrà inversions de Basf per valor de «10.000 milions d’euros en els pròxims anys», ha avançat Brudermüller, després de destacar que «en els últims anys ja hem invertit 11.000 milions d’euros». «La Xina és una gran oportunitat per generar creixement», va dir.

El creixement i la rendibilitat, al costat d’una aposta per la digitalització -amb una partida pressupostària de 400 milions d’euros a l’any per afrontar aquest procés en els diferents centres de producció de Basf- és el gran objectiu. «El nostre èmfasi principal serà dissenyar processos perquè siguin eficients i fiables. Es desinvertirà en aquells negocis en què no puguem arribar a una posició rellevant d’aquest tipus », va dir Brudermüller.

És a dir, vendes d’unitats de negoci. Una de les candidates és la unitat que es dedica a materials de construcció. Sense precisar, Brudermüller ha avançat que hi ha altres. A la rebotiga hi ha el concepte de Verbund (producció integrada), amb la qual aquesta multinacional pretén aconseguir un estalvi anual de costos d’almenys 1.000 milions d’euros en matèries primeres, energia i logística, entre d’altres. «És essencial que siguem més ràpids, més àgils i, per tant, més eficients i efectius», ha avançat Hans-Ulrich Engel, director financer de Basf.

Què passa amb Tarragona?
Uns 20.000 treballadors a tot el món es veuran directament o indirectament afectats per aquesta reorganització.

«Esperem que totes aquestes mesures donin com a resultat una millor diferenciació de les unitats de negocis, així com augments substancials de la productivitat», va dir Hans-Ulrich Engel, director financer de Basf.
Preguntat sobre quin impacte podria tenir aquesta reestructuració en el site de Basf en el pol petroquímic de Tarragona i, en particular, si podria comportar algun tipus de reducció de llocs de treball o, d’altra banda, alguna nova inversió, Martin Brudermüller, president de Basf, ha respost que «Tarragona és un centre de producció molt important per a Basf, però tot depèn de la demanda del mercat i de l’evolució de l’economia espanyola».

Dit això, ha afegit: «No puc donar-li cap xifra de contractacions o d’acomiadaments en aquests moments». Sí que ha pogut donar xifres molt més precises quan, preguntat per les inversions previstes a la Xina, ha avançat que en aquests propers anys «es generaran milers de nous llocs de treball a la Xina».

La preocupació sobre el futur dels llocs de treball i els centres de producció europeus ha arribat també als mitjans alemanys, que han insistit a preguntar quin futur laboral tindrien els treballadors alemanys que veiessin amortitzats els seus llocs de treball per aquest procés de digitalització i substitució tecnològica.

«Ludwigshafen -ha assegurat Brudermüller- és el major site que tenim, i sempre ha estat important. Al final, el que hem de veure és quants d’aquests treballadors que no necessitarem els necessitarem en noves àrees. Això és el que s’ha de mirar a llarg termini».

font:diaridetarragona