L’energia eòlica marina despega a Àsia

El desenvolupador d’energia renovable Macquarie està estudiant un gran projecte d’eòlica flotant a Corea del Sud, posant de manifest l’interès que l’energia eòlica marina ha despertat en tota la regió d’Àsia i Pacífic. Segons els informes, el desenvolupador s’ha associat amb la coreana Gyeongbuk Floating Offshore Wind Power per a un projecte d’1 gigavatio situat a uns 30 quilòmetres de Pohang i Ulsan.

Robert Liew, analista sènior d’Àsia-Pacífic en MAKE Consulting, propietat de Wood Mackenzie, va dir que la manca de detalls suggereix que el projecte encara es troba en les seves primeres etapes de planificació. “Seria més probable que el projecte veiés la llum del dia si el desenvolupador anunciés que ha rebut els permisos, ja que obtenir el consentiment local és una barrera important per a l’energia eòlica marina”, va dir Liew.

Sunmi Kim, gerent sènior a càrrec de les relacions amb els mitjans de Macquarie a Corea del Sud, va dir que no hi havia hagut un anunci oficial sobre l’associació. “Macquarie Capital Korea va signar un memoràndum d’entesa amb un soci per desenvolupar un projecte eòlic marí a Corea del Sud”, va dir Kim. “Però no hi ha més informació disponible en aquesta etapa”.
El més gran d’aquests desenvolupaments és un parc eòlic de 2.5 gigawatts anomenat Southwest, que està sent construït per Korea Offshore Wind Power, una subsidiària de Korea Electric Power Corp, la companyia elèctrica nacional.

La primera fase de Southwest és una àrea de prova de 60 megawatts que comprèn vint turbines Doosan de 3 megawatts muntades en una galleda de succió i fonaments de quatre potes.

D’altra banda, el primer parc eòlic marí de Corea del Sud, un projecte de 30 megawatts davant de la costa de Jeju, ha estat en funcionament des de 2016. La majoria dels altres desenvolupaments eòlics marins a Corea del Sud encara es troben a la fase inicial de planificació. No obstant això -ha assenyalat- “el govern ha establert un ambiciós objectiu de 18 gigawatts de capacitat eòlica per 2030. I l’única forma d’aconseguir-ho és a través de l’energia eòlica marina, donada la seva escala”.

La notícia dels plans de Macquarie per a Corea del Sud segueix a la primera assignació eòlica marina de Taiwan a l’abril. La sol·licitud mostra a Taiwan demanant 3,8 gigawatts de capacitat, superant totes les expectatives dels analistes. L’objectiu ha despertat un gran interès entre els inversors i desenvolupadors perquè Taiwan no té una gran força industrial per desenvolupar una cadena de subministrament d’energia eòlica marina.

Els proveïdors europeus han saltat per omplir aquesta llacuna. Aquest mes, per exemple, Siemens Gamesa va anunciar el tancament financer d’un projecte de 120 megawatts, Formosa 1 Phase 2, que entrarà en funcionament el proper any. El projecte està sent desenvolupat per un consorci format per Macquarie Capital, Ørsted i el desenvolupador principal Swancor Renewable Energy. El parc marí estarà format per vint aerogeneradors Siemens Gamesa SWT-6.0-154 d’accionament directe instal·lats al costat de les dues màquines de 4 megawatts que componen Formosa 1 Phase 1.

En general, el govern de Taiwan està tractant d’instal·lar 520 megawatts de capacitat eòlica en alta mar per al 2020, i s’agregaran altres 5,5 gigawatts el 2025. “Aquests ambiciosos objectius demostren el compromís proactiu del govern de donar suport a la indústria eòlica marina a Taiwan “, va dir Andreas Nauen, CEO offshore de Siemens Gamesa, en un comunicat de premsa.

El fabricant d’equips originals també està invertint en un centre de capacitació a la ciutat taiwanesa de Taichung, en associació amb la Corporació Internacional de Capacitació d’Energia Eòlica de Taiwan. Els objectius de Taiwan són ambiciosos per a un mercat offshore incipient, però són insignificants en comparació de la propera Xina.

MAKE estima que la Xina, que ja és un líder mundial en energia eòlica marina, hi haurà instal·lat gairebé 28 gigawatts per 2027, més del doble de la capacitat del proper mercat més gran del món, el de Regne Unit.
En la seva actualització de la perspectiva global del mercat d’energia eòlica de 2018, MAKE va dir que “el sector offshore de la Xina madurarà ràpidament, lliure de les restriccions de transmissió que infesten les bases eòliques terrestres tradicionals”.

Les addicions anuals de capacitat superarien dels 3 gigawatts per any des de 2022-2027, va dir la firma d’anàlisi. Mentrestant, l’energia eòlica marina representaria més del 25% de la nova capacitat al Japó i Corea del Sud durant els propers 10 anys, i “un sorprenent 96% de nova capacitat per a Taiwan”, va dir MAKE.

font:elperiodicodelaenergia