El gas podria cobrir la meitat de la demanda domèstica el 2030

La patronal gasista Sedigas considera que la meitat de la demanda domèstica de gas podria ser coberta cap 2030 amb gas renovable donat el volum de residus existent, encara que caldria donar suport a aquesta tecnologia perquè hi hagi les inversions necessàries que abarateixin la seva producció.

El president de Sedigas, Antoni Peris, va destacar, durant la presentació a Madrid de la jornada “El repte d’un nou model energètic. La cita davant el canvi climàtic “, que el gas renovable pot ser una solució viable per reduir emissions contaminants.

Peris ha demandat la creació d’un marc que permeti el seu desenvolupament i suport com el que s’ha donat a altres energies renovables perquè es puguin fer les inversions que facin competitiu al gas renovable, la producció en l’actualitat ho fa més car que el gas natural convencional.

El gas renovable procedeix de residus orgànics, de biomassa i de l’excedent d’energia renovable, que, després d’un procés, permet obtenir un gas (metà o hidrogen) que pot ser injectat en les xarxes del sistema gasista per emmagatzemar-lo i ser usat quan es necessiti .

Antoni Peris ha explicat que a Europa hi ha 367 plantes en condicions d’injectar a la xarxa de gasoductes gas del que s’han tret tots els subproductes contaminants, de les que a Espanya només n’hi ha una, la de Valdemingómez (Madrid).

Ha destacat que el gas renovable redueix, a més, la dependència energètica de l’exterior i, entre les seves beneficis hi ha la creació d’ocupació i la seva contribució neta al PIB, amb 16.000 llocs de treball i una aportació al PIB estimada en 226 milions d’euros a l’any a Europa.

També ha destacat el seu paper en la reducció de gasos d’efecte hivernacle (escalfament global de la Terra) generades per residus, la ramaderia i l’agricultura, com el metà, que el 2016 van tenir un volum equivalent a 34.400.000 de tones de diòxid de carboni (CO2).

D’altra banda, s’ha referit al paper del gas natural en general i ha dit que, si es vol fer una “política clara de reducció d’emissions en generació elèctrica, s’ha d’apostar pel gas”.

Ha afegit que no té sentit donar suport a les renovables, la generació és intermitent i depèn de les circumstàncies atmosfèriques, amb el “major producte emissor” de CO2, com és el carbó.

Preguntat per l’informe del comitè d’experts sobre transició energètica, Peris ha manifestat que “l’electrificació no és l’únic camí” per complir amb els objectius de reducció d’emissions per lluitar contra el canvi climàtic.

A més considera discutible el trasllat de preus d’un sector a un altre que es recull en algunes propostes de l’informe, així com alguna mesures de fiscalitat recollides en el document, que requeririen d’una reforma fiscal, de la qual caldria pensar bé tots els efectes que tindrà.

Ha destacat el paper del gas natural en la mobilitat i ha subratllat que omplir el dipòsit d’un cotxe de gas no requereix més de deu minuts.

A Espanya hi ha 8.000 vehicles que circulen amb gas natural i les matriculacions es van incrementar el doble, ha indicat Peris, que ha afegit que el projecte de Sedigas és superar les cent gasineras a Espanya, on ara hi ha 57, perquè es pugui circular sense cap problema amb vehicles de gas no només en les ciutats.

Peris ha assenyalat que ja es pot viatjar de Madrid a Barcelona o de la capital d’Espanya a València amb un cotxe a gas.

font:elperiodicodelaenergia