Ecoplanta se centrarà en proveir la indústria química del territori

Els residus que convertiran en metanollos s’obtindran dels Ecoparcs catalans i esperen obrir la planta el 2022

Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, l’empresa que planeja instal·lar al Morell, se centrarà a proveir la indústria química. I els seus responsables confien que sigui, majoritàriament, la del Camp de Tarragona. Confien poder inaugurar la planta en 2022.

A poc a poc es van coneixent detalls de les intencions de la companyia, un partnership entre Enerkem, firma canadenca que ha patentat la tecnologia que permet el «reciclatge molecular», i la francesa Suez, i que ha anunciat aquesta setmana la seva intenció de ubicar-se al municipi tarragoní. Produiran metanol, un component molt utilitzat en la indústria química i que s’usa en molts processos de fabricació. Es pot trobar en pintures, dissolvents, adhesius, resines plàstiques o aerosols, entre d’altres. També es pot fer servir com a additiu per a combustibles però aquesta opció, per ara, sembla descartada, de manera que la refineria no estaria entre els potencials clients. De tota manera, els responsables de l’empresa asseguren que encara no han iniciat la prospecció comercial.

Per fabricar-usaran «residus sòlids urbans », és a dir, el que tirem a les escombraries. En concret, la part que va al contenidor del resta el que, un cop tractada en els Ecoparcs -les instal·lacions que tracten aquests deshechos- no pot reciclar i que acaba en els abocadors. Xavier Elles, assessor extern del grup Suez, afirma que «més del 80% del residu que entraria en la Ecoplanta és plàstic, paper, tèxtil i bolquers », mentre que la part restant està formada per «restes de metalls, vidres, material inert i sorra».

Aquesta «Matèria Primera Secundària» està previst que arribi a El Morell a grans paquets precintats procedents d’algun, o alguns, dels quatre Ecoparcs que hi ha a Catalunya, Tots ells estan en l’àrea metropolitana de Barcelona, segons va exposar l’empresa en la presentació que va realitzar a l’ajuntament de la localitat, no tenen cap tipus de perillositat, La proximitat amb la matèria primera amb què treballarà Ecoplanta, la proximitat dels potencials clients i el fet de tenir a prop al Port de Tarragona per exportacions fan del Morell una ubicació «Ideal», segons la companyia. Amb això confien a més poder oferir «Preus competitius», tot i que el valor del metanol està regulat a nivell mundial.

Per convertir les escombraries en metanol el procés és molt complex i requereix una tecnologia puntera. La Matèria Primera Secundària se sotmet a unes determinades condicions de pressió i temperatura que la transformen en un «Gas de síntesi», que permet separar les molècules per després reorganitzar-per convertir-les en metanol verd, No s’usa combustió, de manera que les emissions són molt limitades, una part de elles són de CO2, que amb un altre procés químic en un percentatge important es poden arribar a transformar en llambordes o altres materials de construcció. La resta que no es pot tractar no acaba en l’aire, segons l’empresa. En total, segons dades de Ecoplanta, calculen que tractaran cada any 375.000 tones de residus que es convertirien en 265.000 tones de metanol verd.

Economia circular

Tot aquest procés de reaprofitament de materials per crear nous productes es denomina economia circular el vicepresident d’ Enerkem, Michel Chomet, va explicar en una jornada a la URV titulada Innovació i economia circular el funcionament de la companyia i el model de gestió de residus i producció que fan servir a Edmonton (Canadà), on disposen d’una planta molt semblant a la que volen instal·lar a El Morell Chomet va assegurar que «generem llocs de treball de molta qualitat”. Calculen que generaran 200 llocs de llocs de treball estables i 700 durant la construcció.