Plaques solars per sobre dels 2.000 metres, l’aposta de Suïssa per l’energia renovable

L’empresa Axpo assegura que a baixes temperatures les plaques rendeixen més i capten més radiació gràcies a la neu que reflecteix la llum solar

Per augmentar la producció d’energia renovable, a Suïssa estan impulsant la instal·lació de plaques fotovoltaiques a les muntanyes, per sobre dels 2.000 metres.

Un exemple eloqüent són les gairebé 5.000 plaques que han entrat en servei fa pocs dies. S’han instal·lat a la presa del llac Mutt, al cantó de Glaris, i és la més llarga del país.

Aquest embassament és el que és a més altura d’Europa, a més de 2.400 metres sobre el nivell del mar, i a l’hivern està envoltat de neu, cosa que afavoreix la producció d’energia solar.

Aprofita la radiació del sol i també la de la neu

Ho afirmen els responsables del programa AlpinSolar, de l’empresa pública Axpo, la companyia energètica més important de Suïssa.

Segons Jeannette Schranz, portaveu d’AlpinSolar, no només a aquestes altures les plaques rendeixen més, sinó que també els arriba molta més radiació reflectida per la neu:

“Als panells solars els agrada el fred, tenen un rendiment més elevat a temperatures més fresques, i el reflex de la neu també ajuda.”

Segons AlpinSolar, les plaques produiran 3,3 milions de quilowatts hora cada any, cosa que permetrà subministrar electricitat a unes 700 cases.

4.200 projectes d’energia solar a les muntanyes de Suïssa

Aquest projecte és un dels 4.200 que vol instal·lar Axpo a les muntanyes de Suïssa fins al 2030, una intenció fomentada pel govern del país, que vol augmentar la generació d’electricitat renovable.

La presa, que fa més d’un quilòmetre de llarg i es va acabar de construir el 2016, n’ha augmentat la capacitat fins als 25 milions de litres.

Forma un sistema amb el llac Limmeren, a menys alçada, gestionat des de la central hidroelèctrica de Linthal, d’un megawatt i acabada de construir el 2015. Font: ccma.cat, pixabay