Paviment solar per generar energia en una prova pilot a les Glòries de Barcelona

S’instal·len 50 metres quadrats amb un terra format per una base de plàstic i vidre reciclat per generar l’equivalent al consum elèctric de tres llars en un any

Barcelona fa una prova pilot amb una paviment solar que capta l’energia i la transforma en electricitat. S’ha instal·lat a les Glòries, en un espai que en el futur serà una plaça pública.

Aquest paviment fotovoltaic està format per una base de plàstic i vidre reciclat i està dissenyat de forma modular, cosa que facilita la instal·lació i el manteniment.

En total, se’n col·locaran 50 metres quadrats que captaran la llum solar per transformar-la en energia elèctrica que s’abocarà a la xarxa general.

El paviment incorpora el cablejat elèctric i un vidre altament resistent i antilliscant sobre els mòduls generadors.

La instal·lació tindrà una potencia de 9kWp, generarà una energia de 6,7 kWh i estarà connectada en mode autoconsum a un punt de Bicing proper.

Es calcula que amb aquesta superfície i potència es puguin generar uns 7.560 kWh/any, que equivaldria al consum energètic total de 3 llars, i suposa un estalvi de 2.722 kg de CO2 equivalent a l’any.

Estarà instal·lada mig any i durant aquest temps l’Agència de l’Energia farà un seguiment i monitoratge de les dades. Si es compleixen les expectatives s’estudiarà instal·lar-ho en altres espais de la ciutat.

Al repte concurs “Paviments generadors” de l’Ajuntament de Barcelona, s’hi van presentar set empreses. La proposta guanyadora va ser la del grup empresarial Sorigué, de Lleida, que ha rebut un premi subvenció de 30.000 euros.

Segons Sorigué, la solució pretén tant generar energia neta com utilitzar recursos i materials sostenibles per a la seva producció.

El repte “Paviments generadors: com podem incorporar la generació renovable local als paviments de la ciutat?”, es va llançar amb l’objectiu de conèixer solucions potencials de generació renovable local en paviments i analitzar la viabilitat d’implantar-les en carrers, places i vies d’accés a Barcelona.

La iniciativa s’emmarca dins del compromís amb l’Agenda 2030 i la voluntat de respondre als reptes de la transició ecològica i digital.

Barcelona vol ser una ciutat neutra de carboni al 2050 i reduir un 50% les emissions de gasos amb efecte hivernacle el 2030 respecte als nivells de 1992.

El model aposta per generalitzar l’autogeneració i l’autoconsum aprofitant grans espais públics. Font:ccma.cat