La captura i emmagatzematge de carboni (CCS) pot esdevenir una de les indústries més importants de món, però els emissors industrials de CO₂ s’enfronten a un gran repte: què fer amb les emissions de CO₂ capturades.
Segons un informe de 2020 de Carbon Limits i THEMA Consulting Group, la CCS tindrà un important paper per aconseguir una Europa climàticament neutra. La infraestructura d’emmagatzematge i transport de CO₂ a gran escala és fonamental. “Actualment no hi ha una cadena de valor per al transport i emmagatzematge de carboni. La majoria dels projectes de captura de carboni es limiten a una única font puntual i estan directament vinculats a una instal·lació d’emmagatzematge “, diu Sverre Overå, d’Equinor.
Overå és el director de el projecte Northern Lights: una col·laboració entre Equinor, Shell i Total que està aplanant el camí per a una infraestructura europea compartida per al transport i emmagatzematge de carboni. “En poques paraules, el projecte Northern Lights proporcionarà un servei de transport i emmagatzematge de CO₂. És un model de negoci completament nou “, explica. Tot i que Noruega té més de 20 anys d’experiència en emmagatzematge de CO₂, aquest projecte a gran escala és el resultat de l’ambició de govern noruec de desenvolupar una cadena de valor de CCS a gran escala a Noruega per 2024. Com a part d’aquesta ambició , el govern va publicar estudis de viabilitat sobre solucions de captura, transport i emmagatzematge ja en 2016.
Northern Lights serà la primera de la seva espècie: una infraestructura d’accés obert per transportar CO₂ des de fonts de captura industrial a terra a Europa fins a una ubicació d’emmagatzematge en alta mar sota el llit marí de la Mar de el Nord. L’objectiu és permetre que les empreses industrials comencin a capturar les emissions de CO₂ sense haver de construir les seves pròpies solucions de transport i emmagatzematge des de zero.
“Al proporcionar una xarxa oberta i accessible per al transport i emmagatzematge de CO₂, Northern Lights obrirà la porta perquè moltes més empreses implementin la captura de carboni”, diu Overå.
Construint una cadena de valor escalable per CO₂. Aquesta és la visió de Northern Lights: una xarxa de vaixells cisterna que transportarà CO₂ liquat des d’instal·lacions d’emmagatzematge intermèdies a Europa fins a una terminal receptora en Øygården, a la costa occidental de Noruega. Després, les emissions es tractaran, es bombaran a través de canonades i s’injectaran en una formació rocosa a gairebé 3 km per sota del llit marí per al seu segrest.
“Això permetrà que els emissors industrials comencin a capturar les emissions de CO₂ d’instal·lacions de CCS a tot Europa”, diu Overå. A la primavera de 2020, Equinor, Shell i Total van completar la perforació d’un pou de confirmació al Mar de el Nord, aproximadament a 100 km de la costa noruega. Anomenat “EOs”, el pou s’utilitzarà per injectar CO₂ al complex d’emmagatzematge una vegada que Northern Lights entri en funcionament el 2024. “Estem construint aquest sistema pas a pas. L’objectiu no és rebre totes les emissions europees en Øygården immediatament, sinó crear una cadena de valor que creixi a mesura que la captura de carboni es generalitzi. Podem afegir més vaixells, expandir terminals d’emmagatzematge intermedi i perforar més pous segons sigui necessari “, diu Overå. “A la primera fase farem servir tecnologia existent. No obstant això, l’ampliació de les operacions i la reducció de costos exigirà noves solucions, innovació i desenvolupament tecnològic. Això ens permetrà accelerar el desenvolupament d’aquest mercat tan important “, afegeix. Font:elperiodicodelaenergia