Les empreses que gestionen les grans fàbriques podran veure rebaixats els seus costos energètics amb el nou Estatut del Consumidor Electrointensivo, una normativa que habilita l’Estat la possibilitat de bonificar una bona part de les seves factures elèctriques. Els plans conjunts de el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i el de Transició Ecològica i Repte Demogràfic estableixen una injecció de diners públics que, com a mínim, ascendirà als 260 milions d’euros per any per alleujar els càrrecs que suporten aquestes companyies, repartits entre diverses actuacions.
Es tracta “d’establir un terreny de joc equiparable amb els competidors europeus”, segons fonts de Govern on insisteixen en generar «un marc estable, rigorós i homologable» pel que fa a la resta de competidors continentals. Per a això, el Reial Decret que desenvoluparà aquest Estatut inclou tres tipus de suport econòmics. D’una banda, la compensació pels costos indirectes d’emetre diòxid de carboni (CO2), una mesura que ja estava en vigor i que, fins ara, suposava una despesa per a l’Estat de 172 milions d’euros. “Esperem que a partir d’ara la dotació sigui superior, amb una dada que serà molt positiu”, apunten des de l’Executiu.
L’import definitiu només arribarà quan s’aprovin els pressupostos generals de l’Estat de 2020, ja que es tracta d’incentius que se sufraguen via comptes públics. I, en qualsevol cas, s’unirà al procedent d’una altra de les mesures que disposa l’Estatut: la compensació dels càrrecs destinats a finançar les energies renovables, la cogeneració d’alta eficiència i l’ extracost dels territoris insulars.
L’erari públic bonificarà un 85% d’aquest concepte de les factures de les grans indústries. És a dir, només hauran de pagar un 15% d’aquests càrrecs, que són part dels costos fixos, tal com tenen els petits consumidors en els seus rebuts. Aquest mecanisme, que segons fonts governamentals ha estat acceptat per la Comissió Europea, ascendirà a uns 90 milions d’euros per a aquest any.
tercera via
La tercera via d’ajuda a el sector serà la creació d’un fons de garanties i avals emesos a través de l’organització CESCE (Agència de Crèdit a l’Exportació espanyola, organisme que gestiona l’assegurança de crèdit i inversions per compte de l’Estat).
A través d’aquesta via, el Govern central pretén assegurar contractes de subministrament d’electricitat a termini amb projecte de generació de renorables (els anomenats PPAs). Fonts de l’Executiu indiquen que l’import d’aquestes garanties podria superar els 500 milions d’euros. Font:diaridetarragona