Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les instal·lacions de Cubillos del Sol satisfaran la demanda de reciclatge tant a Espanya com a Portugal, estimant una capacitat de tractament anual de 8.000 tones de bateries elèctriques
Espanya ja es prepara per donar una segona vida als cotxes elèctrics, un procés en què serà fonamental posar en marxa instal·lacions de recuperació i reciclatge de bateries.
La primera planta encarregada d’aquestes tasques de reciclatge de bateries de vehicles elèctrics a la Península Ibèrica s’instal·larà a Cubillos del Sil (Lleó) i entrarà en funcionament a finals del 2023, gràcies a una iniciativa d’Endesa, en aliança amb Urbaser. Amb una inversió de 13 milions d’euros, la instal·lació neix a l’empara del Pla Futur-e d’Endesa, a través del qual la companyia energètica pal·liarà el final de l’operació de la central tèrmica de Cubillos del Sil (León), que ja es troba en procés de desmantellament.
La nova planta de reciclatge de bateries és un dels set projectes aprovats recentment pel Ministeri de Transició Ecològica, la Junta de Castella i Lleó, les alcaldies de Ponferrada i de Cubillos del Sil, la Universitat de León i Endesa.
La nova empresa conjunta gestionarà la recollida de bateries elèctriques a Espanya i Portugal, el seu emmagatzematge temporal segur i el seu transport a Cubillos del Sil, per al tractament posterior.
A les noves instal·lacions de Cubillos del Sil, seran adaptades, per a la seva reutilització, aquelles bateries que admetin aquesta operació. Les restants seran descarregades elèctricament, desmuntades i sotmeses a un procés de separació i trituració que permetrà reciclar els materials presents, com plàstics, alumini i coure, així com el black-mass, que constitueix la fracció rica en metalls estratègics, de gran valor a Europa, com són el cobalt i el níquel, tots dos essencials per a la fabricació de noves bateries.
El calendari del projecte s’ha definit amb l’objectiu d’iniciar com més aviat millor les tasques de construcció, de manera que la planta pugui entrar en operació a finals del 2023. No obstant això, es preveu iniciar l’activitat logística amb antelació, per la qual cosa la recollida , el transport i l’emmagatzematge de les bateries, en condicions segures, s’avançarà per garantir el volum necessari que, al seu moment, permeti arrencar la planta a ple rendiment. El desenvolupament d’aquestes activitats generarà uns 50 llocs de treball directes, més d’altres indirectes encara per quantificar. Aquesta planta satisfarà la demanda de reciclatge tant a Espanya com a Portugal, estimant una capacitat de tractament anual de 8.000 tones de bateries elèctriques.
Aquest projecte, més els altres 6 restants aprovats per a El Bierzo, s’han seleccionat, dins del Pla Futur-e, per revitalitzar aquesta comarca a través d’un programa que preveu l’ocupació de l’emplaçament de la vella central tèrmica, així com l’ús de equips que s’utilitzaven a la instal·lació. Aquestes iniciatives sumen uns 160 nous llocs de treball i una inversió que supera els 260 milions d’euros. Font:diariosur, pixabay