La biomassa l’any passat va créixer més d’un 5% a Catalunya.
La biomassa forestal es fa servir generalment per generar calor, són derivats de la fusta que es comercialitzen en forma de pellet i estella per cremar-los en estufes o calderes. L’any passat a Catalunya se’n van produir més de 400.000 tones. La matèria primera doncs és la fusta dels nostres boscos.
La fusta s’extreu de l’abundant massa forestal que hi ha a Catalunya, més d’un milió d’hectàrees. La indústria però només aprofita el 30% del que podria utilitzar per fer biomassa.
L’explotació forestal és un àmbit amb grans possibilitats tot i el recel que genera en alguns sectors. La gestió forestal és bona pel bosc, amb l’extracció de fusta es netegen els boscos i es redueix el risc d’incendi, a més genera activitat econòmica en zones de muntanya.
Les administracions públiques comencen a apostar per la biomassa i també ho fan alguns consumidors domèstics que instal·len estufes de pellet per la calefacció o l’aigua calenta. Però on hi ha més camí per recórrer és en el sector industrial.
Ara a Catalunya hi ha 3.000 instal·lacions de biomassa però només un 3% són industrials. La inversió inicial és cara però l’estalvi en el consum respecte al gasoil pot ser del 50 per cent. A més garanteix estabilitat en els preus, i encara més avantatges ambientals, la biomassa redueix la petjada de carboni i neutralitza les emissions de CO2.
El sector de la biomassa viu un moment dolç a Catalunya, si dediquen unes 300 empreses que facturen més de 2.000.000 d’euros. Des de l’extracció forestal fins a la instal·lació de calderes, el sector genera més de 2.000 llocs de treball, és una energia sostenible i un exemple clar de la bioeconomia que pot ser clau per a la Catalunya rural. Font:catalunyainformació