Instal·lació del primer aerogenerador flotant a Europa en aigües franceses

França ha fet un pas més en l’evolució cap a les energies renovables. Per primera vegada s’ha instal·lat en aigües franceses, un aerogenerador flotant. Des del 18 de desembre, aquest generador anomenat “Floatgen” produeix l’electricitat necessària per al consum de 5.000 habitants.

Una estructura gegant

El molí flotant té 80 metres de diàmetre i cent metres d’alçada, i es troba situat sobre una plataforma de formigó a mitja hora de navegació de la costa a Le Croisic, al departament del Loira Atlàntic. L’estructura està connectada al fons del mar per un sistema de cables i ancoratges. Només hi ha vuit de similars a tot el món

El “Floatgen” ha necessitat una inversió de 25 milions d’euros i un any de construcció al port de Saint-Nazaire. Va ser remolcat en menys de 12 hores i es va trigar tres setmanes a instal·lar els sis cables de nàilon necessaris per a l’acoblament.

L’aerogenerador és capaç de resistir onades de 16 metres. La tecnologia és especialment innovadora en el flotador amb forma d’anell quadrangular. L’aigua forma una espècie de piscina al centre d’un quadrat de 36 metres de costat, un sistema que contribueix a estabilitzar l’estructura, amb una alçada equivalent a la d’un edifici de gairebé 30 plantes. El generador està fixat a un dels costats del flotador. La base de formigó té 11 metres de gruix.

Avantatges dels aerogeneradors “offshore”

Els aerogeneradors “offshore” (els situats al mar) tenen l’avantatge d’aprofitar vents més forts que els que arriben als parcs eòlics situats sobre el terra, de manera que poden generar el doble d’electricitat. A més a més, tenen un impacte sonor insignificant en comparació amb els terrestres.

Existeix un altre tipus d’aerogenerador marítim, que es planta al fons marí, amb una restricció de profunditat de 40 metres. Les turbines flotants no tenen aquesta restricció. També poden funcionar a molta distància de la costa, de manera que no fan tanta nosa als pescadors i al paisatge. Per altra banda, la seva instal·lació és molt menys agressiva respecte al fons marí.

Alt potencial a la Mediterrània

L’empresa IDEOL, responsable del “Floatgen”, té previst construir una granja de quatre turbines a La Novella, a uns 40 quilòmetres al nord de Perpinyà, a partir de l’any 2020. També està desenvolupant nous projectes a Japó i a Taiwan.

Les característiques d’aquests aerogeneradors els fan adients per al Mediterrani. A finals de 2016, el govern francès va concedir quatre projectes pilot, tres a la Mediterrània i un a Bretanya. S’espera produir l’equivalent a una desena part de l’energia provinent de les nuclears per l’any 2030.

http://www.ccma.cat/video/embed/5790333/