El Govern tomba el cànon eòlic

L’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC), que havia impulsat la proposta, anuncia ara una taula de treball per reconduir i consensuar el tribut amb la Generalitat

No hi haurà cànon eòlic regulat per llei a Catalunya, com a mínim aquest 2017.

El Parlament de Catalunya ha rebutjat les dues esmenes a la llei d’acompanyament dels pressupostos presentades per la CUP i Catalunya Sí que es Pot que recollien la proposta de l’Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC), que agrupa els 80 per cent dels municipis afectats.

Les esmenes es van votar de forma separada, en dos blocs que incloïen diverses esmenes de cada grup.

La proposta de la CUP va rebre només 19 vots a favor, de la CUP i Catalunya Sí que es Pot, 97 vots en contra i 16 abstencions. Al seu torn, l’esmena dels ecosocialistes va rebre els mateixos 19 vots a favor, 72 en contra i 41 abstencions. El grup majoritari de Junts pel Sí va votar en contra del cànon. L’AMEC havia iniciat els últims mesos una campanya de difusió de la bondat del nou tribut, amb l’objectiu de guanyar partidaris i aconseguir, finalment, el vist-i-plau del Govern de la Generalitat. La patronal eòlica catalana, EolicCat, al seu torn, havia condemnat la proposta, titllant-la d’inviable i de que provocaria l’aturada definitiva del sector a Catalunya.

El vice-president de l’AMEC i alcalde de Gandesa, Carles Luz, admet que el desenllaç de la proposta parlamentària i que el tribut no s’aplicarà aquest 2017. Ara bé, no ho considera una derrota i anuncia la creació d’una taula de treball amb diversos departaments de la Generalitat per reconduir i consensuar el tribut.

Luz justifica que sobre la taula del Govern hi havia plantejades una desena de taxes noves de diversa índole i que en el cas del cànon eòlic hi havia reticències perquè es considerava un càrrega impositiva sobre una energia renovable, com defensa EolicCat. «Hem de fer entendre que no es tracta d’un nou impost, sinó de regular per llei un cànon que ja existeix encara que s’aplica de manera dispar entre els municipis».</span

El cànon, insisteix l’associació de municipis, acabaria amb les desigualtats actuals. Per posar un exemple, el municipi que més cobra per megawatt és la Torre de l’Espanyol –uns 5.000 euros-, i el que menys és Pradell de la Teixeta (Priorat) – uns 300 euros-. A la Terra Alta, els pobles amb parcs eòlics cobren de mitjana uns 700 euros per MW.

La proposta de cànon fixava imports d’entre 2.700 i 3.900 euros/MW i any.

A Catalunya, la figura no està regulada per cap normativa i és, simplement, un acord de bona voluntat entre les parts, fet que genera inseguretat als municipis.

Deixa un comentari