Escòcia, que albergarà la cimera climàtica de Nacions Unides de 2020 al mes de novembre, és considerat un país referent a nivell mundial en renovables. No en va, el país britànic deixarà d’utilitzar combustibles fòssils el 2020 i, fa cinc anys, va aconseguir el 50% de la seva electricitat produïda per renovables.
Segons dades de Scottish Development International, el 2015, Escòcia va produir el 59% de la seva electricitat amb energies renovables. Les xifres, lluny de reduir-se, van anar augmentant en els anys següents, tant un 68,1% renovables el 2017 i un 74,6% el 2018.
Les dades de WWF, el Fons Mundial per a la Naturalesa, Escòcia va generar 9.831.320 MWh d’energia eòlica entre gener i juliol de 2019, una quantitat d’energia suficient per alimentar el 182% dels 4,4 milions de llars escocesos o el 100 % de les cases d’Escòcia i el nord d’Anglaterra.
L’eòlica, líder de les renovables a Escòcia
L’energia eòlica és la principal font de generació a Escòcia, encara que també s’empren altres fonts d’energia renovable com la solar, la geotèrmica, la biomassa, la hidroelèctrica i la hidrocinètica (energia d’ona). Assolir una matriu energètica 100% basada en energies renovables afegiria a Escòcia a la llista d’altres països que ja han aconseguit aquest objectiu, com Paraguai, Islàndia i el Congo.
En un informe recent, l’organització Scottish Renewables estima que Escòcia aconseguirà el seu objectiu aquest any gràcies a el paper actiu de govern en l’assumpte, declarant l’emergència climàtica i es compromet a tenir zero emissions per 2045, cinc anys abans que l’objectiu fixat pel Regne Unit.
Següents objectius
El govern escocès està plenament conscienciat amb la necessitat de descarbonitzar alguns sectors, especialment el de l’transport. Per això, a partir de 2032 el govern adaptarà mesures per eliminar gradualment l’ús de furgonetes de gasolina i dièsel com a part de el projecte de llei de canvi climàtic. Aquest tipus de mesures aniran acompanyades d’altres per fomentar la mobilitat elèctrica. Font:energynews