En marxa la nova fase del parc eòlic la Collada

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va inaugurar l’ampliació i destacar que suposa el reimpuls a l’energia eòlica a Catalunya després de deu anys

La segona fase del parc eòlic la Collada, al Perelló, consta de dos aerogeneradors de 3,75 MW cadascun, que permeten generar energia suficient per abastir la demanda de més de 7.500 llars. S’afegeixen a un altre aerogenerador de 3 MW operatiu des de l’any 2008. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va ser l’encarregat d’inaugurar la nova instal·lació. «Catalunya reprèn l’impuls de l’energia eòlica, després de 10 anys on no havíem avançat com calia», afirmà, tot assenyalant que el país ha entrat en una nova etapa, on una energia eòlica neta i respectuosa amb l’entorn i el medi ambient té un paper clau d’impuls de la necessària i inajornable transició energètica».

El CEO de l’empresa d’energies renovables Sydis, Jorge Córdoba, també va posar de relleu la importància de l’energia eòlica en la necessària transició energètica. «Redueix dependències, ens fa més sostenibles, genera riquesa, coneixement, treball, tecnologia pròpia i futur», afirmà.

Per la seva banda, l’alcaldessa del Perelló, Maria Cinta Llaó, va reivindicar el municipi com a pioner en l’energia eòlica, «sector que crea activitat i dona feina a famílies i empreses locals, i que és compatible amb l’agricultura i el turisme», assegurà.

Segons dades de la Generalitat, la segona fase del parc de la Collada forma part dels quatre parcs eòlics que han entrat en servei els darrers dies o que estan a punt d’iniciar la seva activitat, i que sumen 101,29 MW de potència repartits en 35 aerogeneradors. Aquests parcs eòlics són els primers que entren en servei a Catalunya des de l’any 2013, amb l’excepció de la posada en marxa de l’aerogenerador del projecte participatiu Viure de l’Aire l’any 2018. Fins l’any 2022, Catalunya comptava amb 44 parcs eòlics en servei, amb una potència de 1.271,6 MW i 811 aerogeneradors.

A més, a Catalunya hi ha dos projectes més autoritzats i en procés de construcció, que sumen 52,6 MW, i hi ha 10 projectes més en tramitació, que totalitzen 362 MW. La tramitació de projectes d’energia eòlica s’ha reprès, després d’una aturada de gairebé deu anys, «amb l’aprovació d’un nou marc normatiu l’any 2021 que té com a finalitat afavorir la tramitació de projectes d’energies renovables i maximitzar-ne la integració en l’entorn natural i social on s’implantin», segons afirmen des del Govern català.

«Ens hem de posar al dia en producció eòlica, desencallant projectes, fent avançar, sempre endavant aquesta energia», va insistir el president, que va marcar «la neutralitat d’emissions el 2050», com l’objectiu a satisfer per afrontar el repte del canvi climàtic. «El compromís de la Generalitat amb la transició energètica és inqüestionable», va dir Aragonès.

El president va assegurar també que aquest «salt endavant» en les energies renovables es farà amb «la corresponsabilitat de tot el país», «amb un model distribuït i que compti amb tothom, amb totes les parts implicades». Per fer possible això, Pere Aragonès destacà la creació de la «Taula de diàleg social de les energies renovables», que ha d’ajudar a trobar mecanismes d’equilibri entre territoris. «Volem que el model català d’implementació de l’energia renovable sigui distribuït, però, sobretot, sigui participatiu i democràtic», afegí.

Oficines de transició

El cap de l’executiu català va insistir en què la Generalitat «posarà totes les facilitats per fer avançar el país cap a la transició energètica», i en aquesta línia va emmarcar la creació de les noves Oficines comarcals de Transició Energètica, que «neixen per implicar i empoderar ciutadania i empreses», i per «acompanyar les seves iniciatives individuals i col·lectives», per potenciar les comunitats energètiques locals i l’autosuficiència energètica.

Protestes de veïns afectats

Mig centenar de veïns i membres de diverses associacions contràries a la nova implantació eòlica al Perelló, Rasquera i Tivissa, entitats com Cova de la Massa, Salvem el Burgar, plataforma Salvem Fullola i la Mola, STOP Vandellòs II i Tivissa Sud i també el grup ecologista GEPEC-EdC, van protestar davant del president de la Generalitat i li van entregar una carta on, a més d’ironitzar sobre les poc habituals visites «del molt honorable» al territori, advertien el cap de l’executiu que «no existeix al Perelló una perfecta convivència entre els molins i la ciutadania». La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va convidar els afectats i ecologistes que van protestar a les portes del consistori, al parc eòlic i al centre de recepció de la promotora eòlica, a reunir-se i «avaluar plegats» els futurs projectes que es plantegen a la zona del Burgar i de les muntanyes de Tivissa, entre altres. Font: diairdetarragona.com, acn, pixabay