L’Institut Català d’Investigació Química ha instal·lat un difractòmetre d’electrons, que permet analitzar mostres més petites
Ha tingut un cost de dos milions d’euros i han tardat dos mesos a muntar-la, però ja forma part de l’Institut Català d’Investigació Química, l’ICIQ. És el difractòmetre d’electrons, un equipament únic a Europa que acaben d’instal·lar a Tarragona i que consolida l’ICIQ com a referent mundial en el camp de la química.
Amb el difractòmetre, el nou equipament de difracció d’electrons, els investigadors podran mesurar mostres que fins ara no podien analitzar perquè eren massa petites. L’aparell permetrà mesurar mostres fins a un milió de vegades més petites i obtenir-ne l’anàlisi en poca estona.
Fa dos anys que l’ICIQ anava darrere aquest equipament, que ha tingut un cost de 2 milions d’euros, finançats íntegrament pels Fons Next Generation:
“És una ‘joguina’ nova que molts grups de recerca d’aquí, al centre, volen estrenar”, comenta el responsable del departament de Caracterització de l’ICIQ, Eduardo Escudero. Aquesta setmana començaran a treballar amb el difractòmetre i ja hi ha cua d’investigadors del mateix Institut Català d’Investigació Química i de la indústria química, però podria ser determinant també en investigacions policials.
Amb aquesta nova eina podran analitzar les estructures a nivell atòmic a partir de nanocristalls i n’obtindran una visió tridimensional.
Només al Japó
Fins que s’ha instal·lat a Tarragona, l’únic difractòmetre que hi havia al món era al Japó, on l’empresa proveïdora de l’aparell, Rigaku, té el centre d’operacions i ha pogut implantar aquesta nova tecnologia amb la col·laboració d’una altra empresa japonesa, anomenada JEOL.
L’ICIQ és un centre de recerca en el camp de la química, va ser creat per la Generalitat de Catalunya i va començar a funcionar el 2004. Es va instal·lar a Tarragona per poder col·laborar amb la indústria química de la zona. Actualment, té tres línies de treball: la velocitat dels processos químics, les reaccions entre molècules i les energies renovables. Font: ccma.cat, pixabay