L’horitzó de l’energia 100% verda està cada vegada més a prop. A poc a poc, a mesura que els preus de les renovables assoleixen mínims històrics, ciutats, regions i països sencers creen plans cap a la transició completa total. Però com de costum, el que sembla una bona notícia, si no es fa bé, pot acabar sent un despropòsit.
I és que basar tota la producció en tecnologies solars i eòliques sense prestar atenció a altres fonts d’energia (verds també), pot ser innecessàriament car i difícil. Almenys, això assenyalen les dades una investigació publicada a Energy & Environmental Science
Problemes de subministrament al paradís eòlic-solar
Els investigadors van analitzar 36 anys de dades meteorològiques desglossades per hora i van descobrir que hi ha desequilibris importants en la producció d’energia renovable fins i tot quan pensem en escala continental.
Segons els seus càlculs, seria complex que l’energia solar i eòlica poguessin cobrir el 80% de la demanda energètica. Aconseguir-requeriria inversions massives en generació, emmagatzematge i transmissió d’energia. Es necessitaria una capacitat molt més alta del que és necessari per poder assegurar el subministrament de forma estable.
Les estimacions són clares, aconseguir el 80% de subministrament eòlic-solar als EUA requeriria connectar tota la xarxa del país amb infraestructures de transmissió d’alta velocitat o ser capaços de construir sistemes d’emmagatzematge de, almenys, 12 hores per tot el país. Una cosa que, ara per ara, s’estima en 2.500 milions de dòlars. Una cosa que es dispara si aspirem al 100%.
Una política responsable
Però el preu és el de menys, els impediments a mig termini són tecnològics i legals. “Els responsables polítics haurien de considerar les dades i les compensacions que resulten d’aquest tipus d’anàlisi de dades abans d’adoptar polítiques o mandats per a una xarxa 100% eòlica / solar”, explicava Nathan Lewis, professor del CalTech i coautor de l’estudi.
I té raó: fer la transició cap a les fonts renovables d’energia és molt més que instal·lar plantes solars o camps eòlics, comporta donar-li la volta a la xarxa elèctrica. Comporta renovar-la sencera i, a més, crear una política enganxada a la realitat tecnològica del moment. Personalment, estic convençut que podem aspirar a una energia 100% renovable, però cada vegada hi ha està més clar que no hem de prescindir de cap eina per aconseguir-ho. Almenys, d’entrada.
No necessitem plans cars i irrealitzables, necessitem compromisos sostinguts en el temps i decidits a transformar el mix energètic de forma cost-efectiva i sostenible. El canvi climàtic és un problema seriós (possiblement, el problema més seriós a què hagi d’enfrontar la nostra generació) i la veritat veritable és que només podrem fer-li front si tenim a la ciència del nostre costat.