Cobrir canals d’aigua amb panells solars, una idea sostenible que arriba a Espanya

Generar electricitat i evitar l’evaporació, doble avantatge d’un projecte que impulsa Navarra

El Govern de Navarra pretén matar dos ocells d’un tret gràcies a un projecte d’economia circular. La idea és generar electricitat sostenible cobrint amb panells solars el Canal de Navarra, cosa que, alhora, evitaria la pèrdua d’aigua per evaporació en un 30%, segons l’Executiu. El projecte d’enginyeria consistiria a col·locar plaques fotovoltaiques sobre el canal per generar electricitat neta, sense impacte mediambiental, utilitzant la infraestructura ja existent.

La inversió prevista és de 147 milions d’euros, dels quals el Banc Europeu d’Inversions (EIB) n’assumirà el 90%. Navarra pretén ampliar així la producció d’energies renovables amb l’addició de 160 MWp, el doble de la seva capacitat actual de fotovoltaica. Es cobriran 57 quilòmetres de canalitzacions.

“Es tracta d´un important projecte a través del qual Navarra podria ser propietària de l´energia que produeix i la producció de la fotovoltaica es duplicaria sense impacte en el medi natural”, ha assenyalat la consellera de Desenvolupament Rural i Medi Ambient, Itziar Gómez.

El projecte permetria assolir tres objectius més: la reducció d’emissions de CO2 i de la petjada de carboni; tenir un eix d’autoconsum vertebrador de la Comunitat Foral; i, sobretot, dotar Navarra de sobirania energètica el que la podria donar estabilitat en els costos energètics, “tant de les comunitats de regants, com de la indústria i de tota la ciutadania navarresa”, afegeix la consellera.

“Aquest projecte suposa un pas important per generar energia renovable des del control públic i sense impacte al territori”, ha indicat per part seva el vicepresident segon i conseller d’Ordenació del Territori, Habitatge, Paisatge i Projectes Estratègics, José Mª Aierdi.

UN PROJECTE VIABLE

Es tracta d’un projecte que, malgrat les dificultats que comporta la seva execució, és “tècnicament i financerament viable, ja que evitaria els peatges a l’ombra”, segons recull un estudi presentat al Departament de Desenvolupament Rural i Medi Ambient del Govern navarrès per la empresa Energi.k juntament amb Naga Solar, un dels grans grups inversors d’Europa del model Power Purchase Agreement (PPA) a fotovoltaiques.

Els costos no haurien de ser assumits pel Govern, ja que seguint el model europeu de PPA (el client negocia el preu de l’energia amb un determinat productor de renovables, però contracta el subministrament elèctric amb un comercialitzador de la xarxa convencional), s’evita l’endeutament fixant un model de finançament i preu de l’energia a llarg termini i de titularitat pública, ha apuntat l’Executiu de María Chivite.

L’estudi també assenyala que abans de la forta pujada del preu de l’electricitat iniciada a principis d’aquest any, la indústria pagava un preu mitjà de 0,80 euros Kw/hora i la ciutadania al voltant d’1,20 euros. El projecte permetria fixar un cost fix de producció durant 30 anys d’uns 0,45 euros Kw/hora i, a més, amb la titularitat pública de la infraestructura, independentment del model de gestió que finalment es decideixi. Perquè, gràcies al nou projecte, Navarra podria ser propietària de l’energia que consumeix.

Un cop analitzat l’estudi, el Govern de Navarra va decidir impulsar el projecte i ho ha presentat al Ministeri per a la Transició Ecològica. Així mateix, ja ha informat la Comissió Europea, de la qual el Govern espera “un suport important, tenint en compte que es tracta d’un projecte d’economia circular alineat amb els objectius del Pacte Verd Europeu i el primer d’aquestes dimensions d’Europa”.

FÒRMULES INNOVADORES

El pas següent serà l’estudi jurídic del projecte per determinar el model de gestió i els procediments de concurrència que sigui procedent aplicar, com la selecció de les empreses que executin el desenvolupament del projecte. “A més de lʻaportació de valor de lʻenergia elèctrica al projecte hidràulic ja existent, aquest projecte obre una nova via de fórmules innovadores per a la incorporació de la connectivitat aprofitant la infraestructura”, ha destacat el Govern del Navarra. El Centre Nacional d’Energies Renovables (CENER) ja ha analitzat aquesta possibilitat i ha mostrat la seva disposició a certificar la qualitat del projecte, així com els elements de R+D+I. Però Navarra no és l’única que està decidida a tastar un projecte d’aquestes característiques. Més enllà de les nostres fronteres, Califòrnia també provarà la instal·lació de plafons solars fotovoltaics sobre canals de conducció d’aigua. Un estudi previ ja ha demostrat que aquest projecte és viable: cobrir els canals amb panells solars, a més de generar energia, pot estalviar milers de milions de litres d’aigua.

Ja hi ha experiències prèvies a l’Índia, i als Estats Units la col·laboració de diverses entitats públiques, privades i acadèmiques de Califòrnia ha donat lloc a l’anomenat ‘Projecte Nexus’, que provarà la viabilitat del concepte a petita escala amb diferents tipus de panells solars en tres ubicacions que tenen diferent amplada de canal.

El Projecto Nexus inclou la instal·lació de marquesines de panells solars en diverses seccions dels canals de reg del Districte d’Irrigació de Turlock. Servirà com una prova de concepte per estudiar més a fons el disseny, la implementació i els beneficis col·laterals de l’energia solar sobre el canal.

MÚLTIPLES BENEFICIS

És el primer projecte que es desenvolupa als Estats Units. Començarà a executar-se a l’octubre d’aquest any i es completarà a finals del 2024. En teoria, es generaran 5 MWh d’electricitat i s’hi afegiran solucions d’emmagatzematge.

L’estudi realitzat a Califòrnia augura que els canals, en estar parcialment protegits contra la llum solar, reduiran notablement el nivell d’evaporació. Alhora, millorarà la qualitat de l’aigua transportada. D’altra banda, l’aigua actuarà com a refrigerant per als panells, així que incrementarà la seva eficiència quan la calor estrenyi.

Més avantatges: també s’evitarà el creixement indesitjat de plantes que obstrueixen la infraestructura i aprofitarà molt millor el terreny. De fet, s’alliberarà sòl, ja que hi haurà llocs que així ja no necessiten ser coberts per parcs fotovoltaics.

“El desenvolupament d´energia solar sobre canals és una resposta emergent al nexe entre energia, aigua i aliments que pot generar múltiples beneficis per a la infraestructura d´aigua i energia”, recull l´estudi californià.

“Els beneficis financers de donar ombra als canals superen els costos addicionals de les estructures de suport de cables necessàries per travessar-los. El valor actual net de l’energia solar sobre el canal supera l’energia solar convencional sobre el terra en un 20-50%, cosa que desafia la convenció de deixar els canals al descobert i qüestiona la nostra comprensió de les ubicacions més econòmiques per a l’energia solar”, conclou l’estudi.

Estudi sobre el cobriment de canals amb panells solars a Califòrnia: https://www.nature.com/articles/s41893-021-00693-8

Font: sport.es, pixabay