Científics tracten de convertir el CO2 en productes químics nets

Un equip de científics espanyols treballa en un ambiciós projecte europeu per intentar convertir el diòxid de carboni, utilitzant llum solar i catalitzadors, en productes químics nets i reduir així l’impacte de la indústria química.

Investigadors de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), un centre mixt de el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), estan treballant en el desenvolupament de tecnologies innovadores que permetin convertir l’aigua i el diòxid de carboni en productes químics valuosos.

El CSIC informa en una nota de premsa que la investigació s’emmarca en el projecte europeu FlowPhotoChem, dotat amb set milions d’euros i inclòs en el programa marc Horitzó 2020 de la Unió Europea.

“En lloc de generar diòxid de carboni, el sistema integrat FlowPhotoChem utilitzarà l’utilitzarà com a font de carboni per produir productes químics sense l’ús de combustibles fòssils, la qual cosa reduirà les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’Europa i contribuirà a un planeta més net “, assenyala Hermenegildo García, investigador al ITQ (CSIC-UPV) que lidera el projecte.

Una de les innovacions de el projecte és l’ocupació de llum solar com a font d’energia per dur a terme la transformació del diòxid de carboni, afegeix l’investigador Josep Albero, de mateix centre.

Durant el projecte, equips d’investigació d’Irlanda, Alemanya, Hongria, Espanya, Suïssa, els Països Baixos, Uganda i el Regne Unit desenvoluparan materials nanoestructurats, reactors innovadors i models informàtics avançats per construir un sistema modular integrat que utilitzi la llum solar concentrada per convertir el CO2 en etilè, un valuós agent químic en la indústria.

L’Acord Verd Europeu, recorda el CSIC, proposa fer que el clima d’Europa sigui neutral per al 2050, i l’estratègia Planeta Net per Tots estableix objectius ambiciosos per reduir les emissions de diòxid de carboni a la UE en un 40 per cent el 2030 i en un 80-95 per cent per al 2050.

Un dels majors contaminadors d’Europa és la indústria química, que emet més de 145 milions de tones de diòxid de carboni cada any. Font:Efe-Lavanguarida