La Comissió Europea investigarà l’allau de macroprojectes de renovables a la província de Terol

La Comissió Europea investigarà el desenvolupament de les energies renovables a la província de Terol arran d’una demanda del moviment ciutadà Teruel Existeix a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu on es posa el focus en la “falta d’avaluació ambiental estratègica de la planificació d’energies renovables a la província de Terol, i en particular de 22 parcs eòlics i dues macro plantes fotovoltaiques a la Comarca del Maestrat”.

L’escrit enviat des de Brussel·les amb data 4 de febrer, recull que la petició s’ha declarat admissible per ser considerada “assumpte que entra dins dels àmbits d’actuació de la Unió Europea”. Traslladen en la resposta que han demanat a la Comissió Europea “que dugui a terme una investigació preliminar sobre aquest assumpte”. Teruel Existe ha anunciat aquesta resposta en una roda de premsa en què el coordinador del grup d’energia i medi ambient del Moviment ciutadà, Jesús Villamón, ha recordat que van enviar aquesta “demanda d’auxili” el 14 de juliol de 2021, per denunciar “ una sobresaturació a la província que sembla no tenir fi i una implantació al marge de qualsevol Ordenació del Territori”.

Teruel Existe va advertir a l’esmentada Comissió del Parlament Europeu que “a Aragó, l’única regulació ambiental a què se sotmeten les plantes de renovables és una Avaluació d’Impacte Ambiental ordinària”, i que malgrat que han passat dues dècades de l’aprovació de la Directiva 2001/42/CE relativa a l’avaluació dels efectes de determinats plans i programes al medi ambient, “no s’estan sotmetent els projectes a avaluació ambiental estratègica i s’incompleixen tant aquesta com altres directives europees”.

En la seva petició, Teruel Existe va sol·licitar «la suspensió administrativa» de tots els projectes de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques que s’estan desenvolupant a la província de Terol fins a ser sotmesos a la corresponent i adequada avaluació ambiental estratègica, amb la seva declaració de repercussions sobre la Xarxa Natura 2000. També van sol·licitar la desestimació del projecte Clúster Maestrat compost per 22 parcs eòlics i dues macro plantes fotovoltaiques.

El fet de fer una avaluació «ordinària», alerten, suposa que només s’analitza «projecte a projecte», no la implicació de les instal·lacions en conjunt «ni la seva afecció al territori». Des de Teruel Existe van presentar un mapa de la província que reflecteix els 110 projectes eòlics presentats que, denuncien, «freguen el 15% d’ocupació del territori».

El portaveu del Moviment ciutadà ha destacat que Teruel Existe ha desenvolupat un total de 24 al·legacions a projectes, que sumen 71 centrals eòliques amb 627 aerogeneradors. Per a Villamón posa en evidència “la invasió del territori i molt especialment de la zona est, propera a Catalunya, amb la intenció de derivar l’energia a altres zones del país i d’Europa”. Teruel Existe valora que “les institucions aragoneses arriben tard en la implantació de renovables”, ja que la regulació que es pugui tramitar a partir d’ara no condiciona tots els projectes anteriorment presentats, ja que no és aplicable la retroactivitat. Consideren un “tremend error” que les Corts no aprovessin el passat mes de març una Proposició No de Llei per a la paralització de projectes en tràmits administratius mitjançant una moratòria fins a tenir aprovat el Pla d’Ordenació Territorial, i que també la Diputació Provincial de Terol es oposés a la mateixa. Demanen una transició justa, que les energies renovables “han de beneficiar tothom i no només les grans empreses, i sempre respectant el patrimoni natural i cultural, ia les societat de cada territori, només així aconseguirem revertir la despoblació”, i destaquen que aquestes demandes i objectius són possibles amb la transposició a la legislació espanyola del “paquet d’hivern europeu”. Font:elperiodicodelaenergia.com,elperiodicodearagon.com, pixabay