Repsol, Enerkem i Agbar preparen l’arribada per construir una planta per convertir residus en químics reutilitzables

Serà la primera d’aquestes característiques a tot l’Estat

Repsol, Enerkem i Agbar es van unir per construir una planta de valorització de residus a Tarragona. Les tres empreses van afirmar que seria la primera planta de la península ibèrica que transformarà residus en productes de la química derivada. El nou complex tindrà capacitat per convertir unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables en 220.000 tones anuals de metanol, una matèria prima per a la indústria química i també per, entre altres, fabricar biocarburants que es transformaran en plàstics renovables o biocombustibles avançats.

Aquest volum equival aproximadament a les escombraries que generen en un any 700.000 llars, de manera que podrà rebre residus de tota la província de Tarragona (816.000 habitants) i altres zones

Fonts de Repsol informen que s’emprarà una tecnologia pionera en el seu camp que permetrà reduir les emissions de CO2 en unes 200.000 tones anuals, Aquesta aliança és un pas més en l’ambiciós objectiu de la companyia d’arribar a les zero emissions netes el 2050”, s’afirma des de Repsol

Aquesta inversió en el denominat projecte Ecoplanta s’emmarca en l’anunci que va fer el president Brufau sobre els projectes de futur de Repsol a Tarragona, que sumen una inversió de més de 1.400 milions d’euros, en el marc del Pla Estratègic 2021-2025 de la companyia i dels fons Next Generation.

La planta estarà gestionada per Repsol i Agbar, societat especialitzada en la gestió d’aigües i residus, mentre que Enerkem, líder tecnològic amb seu a Montreal, en serà el soci tecnològic clau

L’Ajuntament del Morell va aprovar diversos punts per dotar-lo de seguretat jurídica, segons informa el consistori tarragoní.

El ple municipal va aprovar per unanimitat diversos punts relacionats amb el Pla Parcial 10 (PP10), uns terrenys situats entre les instal·lacions de Repsol al polígon petroquímic nord de Tarragona i l’anomenat Mas dels Frares.

El PP10 està dividit en dos polígons i el ple municipal va donar llum verda a actualitzar el planejament urbanístic en un d’ells.

Això suposa adaptar la normativa urbanística de la gran indústria i dotar de més seguretat jurídica -i per tant, de competitivitat- de la gran indústria que vulgui instal·lar-se al municipi. «Volem tenir les coses a punt per quan calgui», resumeix l’alcalde del Morell, Eloi Calbet.

Està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. Font:mónplaneta/peridociodelaenergia