Té la capacitat de generar prou electricitat per satisfer la demanda d’uns 2.000 llars i compensar 2.200 tones de producció de CO2 per any
Per generar energia neta fa segles que aprofitem les forces que ens proporcionen els recursos naturals. L’energia eòlica és la que s’obté a partir de vent, l’energia hidràulica genera electricitat a partir de el moviment de l’aigua, la geotèrmica s’obté mitjançant l’aprofitament de la calor que emmagatzema l’interior de la Terra en les diferents capes i la solar aprofita la energia que desprèn el Sol. Era qüestió de temps que tinguéssim una eina realment eficaç que aprofités el moviment de les marees en els mars i oceans per generar electricitat.
Això és el que es va proposar Orbital Marina Power Ltd (Orbital), desenvolupadors escocesos de la tecnologia de turbines de marea flotants líder al món. L’empresa ha dissenyat, construït i completat amb èxit la O2, la qual afirmen ser la turbina mareomotriu més poderosa del món.
“Aquest és un gran fita per a Orbital; l’O2 és un exemple notable de la innovació britànica en tecnologies netes i la construcció que hem completat aquí és una mostra inspiradora del que una cadena de subministrament de Regne Unit pot aconseguir si se li dona l’oportunitat, fins i tot sota les extraordinàries pressions d’una pandèmia”, explica Andrew Scott, CEO d’Orbital. La turbina O2 va començar a construir-se en la segona meitat de 2019 i va ser administrada pel fabricant de productes metàl·lics britànics texo Fabrication.
El CEO d’Orbital, Andrew Scott, va afegir també que: “m’agradaria felicitar a tot l’equip d’Orbital i la nostra cadena de subministrament per lliurar aquest projecte pioner d’energia renovable de manera segura i amb èxit. La nostra visió és que aquest projecte és el detonant per a l’aprofitament dels recursos dels corrents de marea a tot el món per a exercir un paper en la lluita contra el canvi climàtic mentre es crea un nou sector industrial amb baixes emissions de carboni”.
“El desplegament d’O2 d’Orbital Marina Power, la turbina de marees més poderosa del món, és un moment d’orgull per a Escòcia i una fita important en el nostre viatge cap a zero net. Felicito Orbital Marina, a el Centre Europeu d’Energia Marina i a tots els que han fet possible aquesta fita”, ha declarat el secretari del gabinet per Net Zero i Energia, Michael Matheson, de el govern escocès.
En l’actualitat també hi ha diversos projectes d’energia mareomotriu a marca. La central elèctrica mareomotriu de l’estany Sihwa a Corea de Sud o la central elèctrica mareomotriu Rance a França són enorme i costos murs submarins o preses. L’enfocament d’Orbital ha tingut com a objectiu crear un sistema de baix cost utilitzant turbines flotants, instal·lades en canals que acceleren els fluxos de les marees
La O2 té una estructura de casc de 74 metres de llarg amb dues góndoles generadores d’energia d’1 MW a la fi de les estructures de potes retràctils. Els seus pales de 10 metres donen a la turbina més de 600 metres quadrats de superfície d’escombrat per captar l’energia de les marees. A més, l’estructura flotant es manté a l’estació amb un sistema d’amarratge al fons de l’oceà en quatre punts utilitzant cadenes extremadament forts, el que significa que el treball submarí per instal·lar-les és ràpid i barat.
Orbital O2 2MW Tidal Turbine – World’s Most Powerful Tidal Turbine – YouTube
L’electricitat es transfereix des de la turbina a través d’un cable dinàmic a el fons marí i un cable estàtic al llarg de el fons marí fins a la xarxa elèctrica local a terra. LaVanguardia; spanishports