• Parteixen del port de Bilbao nacelles d’aerogeneradors del projecte Cap Lleons III, de 189 MW, situat a la regió xilena d’Atacama.
• Entra en operació comercial la primera fase d’aquest parc, amb 79 MW de potència instal·lada.
• Josu Jon Imaz, Conseller Delegat de Repsol: “Apostar per la indústria és apostar per una recuperació econòmica ràpida i estable. Amb projectes com aquest, un parc eòlic a Xile que genera activitat econòmica també a casa nostra, ens refermem com un actor rellevant en la reducció d’emissions i com una empresa que contribueix a el desenvolupament industrial de país”.
• Gregorio Álvarez, President de Grup Ibereólica Renovables: “El nostre Grup, present a Xile des de 2010, reafirma amb aquest primer projecte en aliança amb Repsol el seu compromís amb la innovació com a essencial catalitzadora del desenvolupament en el sector de les energies renovables”.
El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, i el president del Grup Ibereólica Renovables, Gregorio Álvarez, van encapçalar un acte previ a la sortida, des del port de Bilbao, de nacelles dels 22 aerogeneradors SG 145, de 5 MW cadascun , que integren la segona fase de parc eòlic Cap Lleons III (Xile), que tindrà 110 MW de capacitat instal·lada. Són els aerogeneradors més potents i moderns de Siemens Gamesa en operació en l’actualitat.
L’acte va estar presidit per la Consellera de Desenvolupament Econòmic i Infraestructures de Govern basc, Arantxa Tapia, i va comptar també amb la participació del President de Siemens Gamesa, Miguel Ángel López. També hi van assistir el president de l’Autoritat Portuària de Bilbao, Ricardo Barkala, el director general de l’Ens Basc de l’Energia (EVE), Íñigo Ansola, la Diputada de Promoció Econòmica de la Diputació Foral de Biscaia, Ainara Basurko, i la presidenta de Repsol Electricitat i Gas, Maria Victòria Zingoni.
El parc eòlic Cap Lleons III està situat a la Comuna de Freirina, província xilena d’Huasco, a la tercera regió d’Atacama. Tindrà una capacitat total de generació renovable de 189 MW, dividit en dues fases, de 79 MW i 110 MW.
Aquest parc forma part de la cartera de projectes a Xile de l’aliança d’empreses creada el juliol passat entre Repsol i el Grup Ibereólica Renovables, amb un portafoli conjunt d’actius en operació, construcció o desenvolupament avançat de més de 1.600 MW amb data d’explotació comercial en el període que va fins a l’any 2023 i amb la possibilitat de superar els 2.600 MW el 2030.
Les nacelles per a aquest parc, que sortiran pròximament des del port de Bilbao cap a Xile, han estat acoblades a la planta de Siemens Gamesa que es troba a Ágreda (Sòria), que dona feina a prop de 200 persones.
L’activitat econòmica d’un projecte eòlic d’aquestes característiques, fins i tot estant a Xile, és molt important per a Espanya, tant en les fases d’enginyeria com en la producció dels elements que conformen la instal·lació renovable i la seva manipulació i transport. En tot el recorregut, des de la planta d’Ágreda fins a la instal·lació al parc eòlic Cap Lleons III, passant pel port de Bilbao, participen unes 140 empreses.
La nacelle compta en el seu interior amb la multiplicadora, el generador i altres elements del sistema elèctric, necessaris per convertir la força de vent que recullen les pales en energia elèctrica. Tot això es fabrica en diferents plantes de Siemens Gamesa a Espanya: les multiplicadores a Asteasu (Guipúscoa), Mungia (Biscaia), Lerma, Burgos i Sigüeiro (La Corunya); els components de sistema elèctric, en les plantes de Reinosa (Cantàbria), Madrid i València. Aquestes fàbriques donen feina a més de 1.200 persones.
La primera fase d’parc eòlic Cap Lleons III, amb 79 MW i 22 aerogeneradors SG 132 de 3,6 MW cadascun, ha entrat ja en operació comercial al desembre passat. Produirà a l’any 280 GWh d’energia neta, evitant l’emissió a l’atmosfera de 94.000 tones de CO2 a l’any.
La segona fase d’aquest projecte va començar a construir al juliol de 2020. Les obres estan comptant amb puntes sobre el terreny de fins a 150 treballadors i la previsió és que entri en operació comercial en el segon trimestre de 2021.
“Apostar per la indústria és apostar per una recuperació econòmica ràpida i estable. Amb projectes com aquest, un parc eòlic a Xile que genera activitat económica també a casa nostra, ens refermem com un actor rellevant en la reducció d’emissions i com una empresa que contribueix a el desenvolupament industrial de país “, va dir el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz.
“Repsol avança amb pas ferm en la consecució dels objectius de generació baixa en carboni del seu Pla Estratègic 2021-2025. Els dos fites que ens reuneixen avui ens apropen a la nostra ambició d’aconseguir 7.500 megawatts de generació de baixes emissions en 2025, duplicant aquesta xifra en 2030 i convertint-nos en un operador global. A més, contribuïm a la generació d’activitat econòmica, tant a Espanya com a Xile, tan necessària ara mateix “, va indicar Josu Jon Imaz.
“El nostre Grup, present a Xile des de 2010, reafirma amb aquest primer projecte en aliança amb Repsol el seu compromís amb la innovació com a essencial catalitzadora del desenvolupament en el sector de les energies renovables”, va assenyalar el president del Grup Ibereólica Renovables.
“En Grup Ibereólica Renovables portem més de 24 anys desenvolupant, construint i explotant projectes de generació d’energia a partir de fonts renovables i amb aquest projecte innovador, refermem la nostra posició com un dels principals actors del sector a Xile i també a nivell global “, va afegir Gregorio Álvarez.
Per la seva banda, el president de Siemens Gamesa, Miguel Ángel López, va afirmar: “El projecte de Cap Lleons III és un clar exemple del nostre compromís i dels nostres socis Repsol i Ibereólica amb el desenvolupament econòmic i sostenible i la protecció del medi ambient en els llocs en els quals operem, i que és la principal motivació. També és una mostra més del suport que oferim a l’activitat dels nostres proveïdors, que contribueixen de forma significativa a la fabricació de les nacelles que es produeixen i es munten en les plantes que tenim en diferents regions”.
L’aliança d’empreses de Repsol i el Grup Ibereólica Renovables permetrà desenvolupar, construir i posar en operació a Xile, a curt termini, en el període que va fins 2023, a més de Cap Lleons III, els projectes eòlics Atacama i Antofagasta-amb una capacitat total instal·lada, respectivament, de 180 i 794 MW; i el fotovoltaic Elena, de 540 MW.
El passat 26 de novembre, durant la presentació del seu Pla Estratègic 2021-2025, Repsol va avançar i va aprofundir en el seu objectiu de ser una companyia amb zero emissions netes en 2050, amb una exigent full de ruta amb fites intermèdies més ambicioses i inversions per valor de 18.300 milions d’euros. Les destinades a iniciatives baixes en carboni ascendiran a 5.500 milions d’euros entre 2021 i 2025, un 30% del total.
A més, Repsol va evolucionar la seva organització desplegant quatre àrees de negoci, una d’elles Generació baixa en emissions, un dels pilars del seu nou model. La companyia compta actualment amb gairebé 3.000 MW de generació de baixes emissions de capacitat total instal·lada; sis projectes renovables en desenvolupament Espanya -tres eòlics (Delta, amb 335 MW, Delta 2, amb 860 MW i PI, 175 MW) i tres fotovoltaics (Valdesolar, 264 MW; Kappa, 126 MW, i Sigma, 204MW); i participa en un dels parcs eòlics flotants semisumergibles més grans de món, Windfloat Atlantic, a la costa portuguesa i ja operatiu.
Grup Ibereólica Renovables té actualment 12 parcs eòlics en explotació amb una potència instal·lada de 205 MW a Espanya i 444 MW a Xile, i aproximadament 10 GW eòlics i fotovoltaics en diferents fases de desenvolupament a Espanya, Xile, Perú i Brasil. Font:Repsol.com