Una espècie d’erugues, conegudes com a cucs de cera, poden digerir el plàstic fins el punt de ser capaces d’alimentar-se, literalment, de bosses de plàstic. L’any 2017 es va descobrir per primer cop que tenien aquesta capacitat, cosa que va obrir la porta a que tinguessin un paper crucial en un dels problemes mediambientals més urgents que tenim: el de la contaminació per plàstics, ja que fins i tot són capaços de digerir el polietilè, un dels productes no-biodegradables més comuns. Des d’aleshores, un equip ha estat treballant per comprendre com són capaços de fer-ho, cosa que els ha dut a descobrir que aquesta capacitat tan especial es deu al microbioma d’aquestes erugues.
Els microbis del sistema digestiu dels cucs de cera són fonamentals per a la digestió del plàstic, i la combinació entre aquests insectes i els organismes del seu interior acceleren la degradació del polietilè. Aquest descobriment va ser fet per casualitat per Federica Bertocchini, una apicultora aficionada i científica de l’Instituto de Biomedicina y Biotecnología de Cantàbria que, retirant aquestes erugues, que són una plaga per a les abelles, es va adonar que eren capaces de menjar-se el plàstic de la bossa on les havia posat.
Tot i això, el camí d’aquests cucs per contribuir a la reducció del problema dels plàstics serà llarg abans aquest procés no pugui replicar-se a gran escala i fer-ne un mitjà de reciclatge eficient. Un problema, per exemple, és que, en menjar plàstic, els cucs de cera excreten una substància tòxica. A més, tot i que els bacteris del seu microbioma són capaços de desfer plàstic per sí sols, no ho fan amb tanta eficiència com quan són a l’interior dels cucs. Tot i els avenços que s’han fet, doncs, encara queda molta feina per fer. Font:elmón.cat