La transició energètica crearà quatre vegades més llocs de treball dels que es destruiran

El Pròxim Orient i l’Àfrica, però, en sortiran perjudicats per la seva dependència dels recursos naturals

Reduir les emissions d’efecte hivernacle i anar cap a un model energètic més sostenible obre un gran mercat de possibilitats laborals. Així ho defensa l’Organització Internacional del Treball (OIT), que ha presentat un informe en què calcula que la transició energètica fonamentada en l’Acord de París podria crear 24 milions de llocs de treball el 2030. Aquesta xifra són quatre vegades més llocs de treball dels que es destruiran per la substitució de model energètic. Per tant, l’OIT calcula que es generarien uns 18 milions de llocs de treball nets d’aquí al 2030 si s’assolís l’objectiu global de mantenir l’augment de la temperatura mitjana per sota dels 2 ºC, tal com marca l’Acord de París, signat el 2015.

Quin tipus de llocs de treball es crearan? L’OIT identifica oportunitats laborals en àmbits com el desenvolupament d’energies renovables, però també en la gestió i planificació de l’eficiència en la producció, el consum i la conservació de béns i recursos. Per això també destaca les oportunitats que hi ha en la indústria de l’automoció, per exemple, que repensa el negoci cap al cotxe elèctric i per tant arrossega tota la indústria de components que té en òrbita. També n’identifica en l’agricultura, en la transició cap a una agricultura de conservació. Només el fet de canviar el model productiu actual cap a un de circular centrat en la reutilització i el reciclatge l’OIT calcula que pot generar uns 6 milions de llocs de treball arreu del món.

Més concretament, l’organisme creu que en el sector de les energies renovables (biomassa, solar, geotèrmica…) s’augmentaria un 11% la creació de llocs de treball si s’anés en la línia del compliment de l’objectiu. En el cas del sector industrial manufacturer el creixement seria del 0,5%, i de l’1,7% per a la construcció. És a dir, es crearien uns quatre milions de llocs de treball en la indústria i 9 milions entre les renovables i la construcció. Concreta també que es generarien 2 milions de llocs de treball en la indústria de maquinària elèctrica per a la producció de vehicles elèctrics i la generació d’aquesta energia. L’OIT preveu que es produeixi un transvasament de llocs de treball: de la creació de 2,5 milions de llocs de treball en les energies renovables a la pèrdua neta de 400.000 en la generació d’electricitat via recursos fòssils.

Però aquest impacte no es notaria igual a totes les regions del planeta. Hi ha economies que depenen més de l’actual model energètic i que, per tant, es veurien més perjudicades. Es crearien 14 milions de llocs de treball a l’Àsia i al Pacífic, 3 milions a Amèrica i 2 milions a Europa. En canvi, hi hauria pèrdua neta de llocs de treball al Pròxim Orient (uns 300.000) i a l’Àfrica (al voltant de 350.000). L’OIT avisa que la manera de revertir aquesta pèrdua ha d’involucrar polítiques publiques.

El potencial d’Espanya
El director de l’oficina de l’OIT a Espanya, Joaquín Nieto, ha explicat que encara no hi ha dades desglossades per a Espanya, però que té potencial per guanyar més llocs de treball que la mitjana per les seves condicions favorables pel que fa a l’obtenció d’energia solar i eòlica. De fet, ha recordat que Espanya ja va liderar la indústria de les renovables amb l’energia solar i va crear una gran quantitat de llocs de treball de qualitat abans que es revertissin les polítiques públiques favorables. També ha destacat la importància del sector de l’automòbil a Espanya, un sector econòmic que es veurà beneficiat i modificat per la transició del model

font: ara.cat