La Cambra de Comerç d’Estocolm dicta un laude contra el Regne d’Espanya que l’obliga a pagar 53 milions d’euros a un inversor residenciat a Luxemburg
El Regne d’Espanya ha perdut el seu segon arbitratge internacional per la retallada a les renovables. La Cambra de Comerç d’Estocolm ha dictat un laude condemnatori que l’obliga a pagar 53 milions d’euros a Novenergía, un inversor institucional residenciat a Luxemburg que compta amb diverses instal·lacions fotovoltaiques a Castella-la Manxa, Extremadura, Múrcia i Catalunya. Aquesta és la segona condemna a Espanya després que al maig de 2017 perdés al CIADI (Banc Mundial) contra Eiser, un altre inversor luxemburguès. L’Estat encara té pendents 03:00 desenes de litigis per la mateixa causa. Reclamen 7.565.000 en total.
Els tres àrbitres que formen la cort arbitral nòrdica han fallat en contra d’Espanya. El seu principal argument per rebutjar la defensa de l’Advocacia de l’Estat, que defensa el Govern, ha estat la dràstica retallada sobre les renovables que va suposar la reforma del sector elèctric de 2013, signada per l’exministre d’Indústria José Manuel Soria i elaborada per l’exsecretari d’Estat d’Energia Alberto Nadal.
Per la seva banda, fonts del Ministeri d’Energia sostenen que el Govern va tenir coneixement d’aquest laude divendres passat i encara està explorant quines possibilitats de recurs hi ha sobre la condemna. Expliquen que a més d’Espanya altres països de la UE que estan immersos en aquest tipus de litigis.
La victòria de Novenergia ha comptat amb l’assessorament d’Antonio Morales i Fernando Mantilla, socis del despatx Latham and Watkins, i és la primera vegada que la Cambra de Comerç d’Estocolm condemna Espanya per aquesta causa. Les dues reclamacions anteriors que van arribar a aquesta cort arbitral, llançades per Isolux a través de la seva filial holandesa, es van desestimar a favor del Govern.
Segons expliquen fonts jurídiques, la principal diferència és que en aquest cas s’ha tingut en compte la forta retallada de la reforma del PP, cosa que no es va contemplar en els dos laudes anteriors. De fet, la demanda d’Novenergía estima gairebé el 100% del reclamat. Dels 60.430.000 sol·licitats, s’ha aconseguit que es condemni a l’Estat per 53 milions d’euros. L’únic punt que ha desestimat la Stochholm Chamber of Commerce (SCC) ha estat el relatiu a l’impost del 7% a la generació que regeix des de 2012.
El mateix laude condemna Espanya a pagar amb un 1,5% d’interès des que es va demandar i fins al moment en què s’aboni el pagament. De fet, Novenergia baralla acudir al tribunal federal de Nova York per fer valer la seva laude si l’Estat no fa l’abonament en temps i forma. Aquest moviment ja el va realitzar Eiser al juliol de 2017. No obstant això, el Govern va assenyalar recentment que no ha pagat els 128 milions que va estimar el CIADI. La victòria de Latham and Watkins, despatx en el qual recentment ha recalat l’expresident del Govern José María Aznar, va aportar el laude d’Eiser contra Espanya com a part de la seva estratègia judicial.
El pagament d’aquestes reclamacions encara està en l’aire. Tal com va avançar El Confidencial al desembre, la Comissió Europea va advertir a Espanya que el Govern ha de notificar a Brussel·les tals pagaments perquè avaluï si es tracta d’un ajut d’Estat no notificada i incompatible amb el dret comunitari. A més, l’àrea de Competència advertia llavors que la jurisdicció per resoldre aquests casos està dins de l’àmbit europeu i s’ha de dirimir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en lloc de en altres instàncies. Una cosa que no comparteixen les pròpies resolucions arbitrals, ja que es tracta de reclamacions en l’àmbit de l’acord bilateral signat entre Espanya i els inversors internacionals que proporciona la Carta de l’Energia.
Aquesta segon dictamen contra Espanya en menys d’un any complica l’equilibri del sistema elèctric. Ara mateix hi ha 7.565.000 d’euros en joc pels més de 30 litigis oberts després de la retallada a les renovables. Si continuen les condemnes i Espanya finalment es veu obligada a pagar saltarà pels aires el superàvit aconseguit amb la reforma del sistema elèctric, el que aboca a tornar a endeutar-se, pujar la factura als usuaris o estirar altres partides com els pressupostos generals de l’ estat, una opció que es va valorar després de perdre contra Eiser i que està als llimbs pel bloqueig polític pressupostari actual.
font.elconfidencial