El projecte de recerca paneuropeu Carbon4PUR suposa un pas més en la investigació sobre com els gasos residuals de la indústria de l’acer poden convertir-se en productes químics per a la producció de plàstics valuosos. Actualment, el consorci inicia l’avaluació de les condicions ideals per a les proves a escala industrial al sud de França, on una fàbrica d’acer d’ArcelorMittal i una planta química del fabricant de materials Covestro són veïns propers. A escala de laboratori, el projecte Carbon4PUR ha mostrat resultats prometedors amb els primers precursors plàstics que s’han obtingut a partir de gasos de combustió com el CO2.
El consorci convida a representants de la indústria, la política, els mitjans de comunicació i les autoritats a un viatge que tindrà lloc el 20 de març a la ciutat portuària de Fos-sur-Mer, prop de Marsella, per informar sobre l’estat del projecte i discutir la infraestructura futura necessària per ampliar la investigació en entorns industrials reals. En aquest sentit, Fos-sur-Mer podria ser la localització ideal per a una planta pilot d’aquest tipus.
“Hem de considerar els residus com a recurs. Tal com pretén el consorci Carbon4PUR, l’enfocament intersectorial és la millor manera d’assolir aquest objectiu “, afirma Markus Steilemann, CEO d’Covestro. “Junts podem fer un major ús de fonts alternatives de carboni com el CO2 per tancar el circuit de carboni i estalviar recursos fòssils directes com el petroli cru”.
Investigant la simbiosi industrial
Coordinat per Covestro,
Carbon4PUR és un consorci format per 14 socis industrials i acadèmics de set
països. El projecte intersectorial, que s’estén fins a l’any 2020, rep fons de
la Unió Europea i té com a objectiu investigar i desenvolupar una nova
tecnologia que transformi els fluxos de gas de la indústria de l’acer com el
CO2 i el monòxid de carboni (CO) en els anomenats poliols: un component químic
clau per a la fabricació d’escumes de poliuretà i recobriments que, d’altra
manera, s’obtindrien del petroli cru. La idea és evitar la separació física de
CO i CO2 perquè el procés sigui particularment eficient i econòmic.
Carbon4PUR és únic perquè reuneix socis de tota la cadena de valor per treballar de forma conjunta en processos i especificacions. Per a cada pas, els diferents sectors han de cooperar a través de formes que no s’havien utilitzat mai. Fins a la data, el projecte ha mostrat els primers resultats prometedors: les quantitats de prova dels productes intermedis de poliol s’han obtingut tant de CO com de CO2. Així, el consorci treballarà en l’explotació i transferència dels resultats del projecte a públics clau i altres indústries de la Unió Europea.
En el futur, l’ús de carboni com a matèria primera en forma de gasos residuals mixtes obtinguts de la planta d’ArcelorMittal a Fos-sur-Mer es transformaria mitjançant catàlisi en la propera planta d’Covestro per esdevenir un producte químic intermedi. A més, podria ser utilitzat pel fabricant belga d’escumes de poliuretà Recticel i el proveïdor grec de recobriments Mègara Resins per crear productes finals. Els socis acadèmics i institucionals són RWTH Aachen University, TU Berlin, Dechema, Imperial College London, les universitats de Gent i Leiden, el Comissariat Francès d’energia atòmica i energies alternatives, South Pole Carbon Asset Management, Gran Port Marítim de Marsella i Consultors PNO . Aquests socis investiguen la sostenibilitat i diverses qüestions tècniques i econòmiques Per a més informació sobre Carbon4PUR pot consultar el següent vídeo en línia
font:aeqt