El moment del tori: I si no hem d’esperar a la fusió per tenir una energia nuclear molt més segura?

L’energia nuclear es troba en una cruïlla històrica. El canvi climàtic i la necessitat de retallades dràstiques en les emissions de CO2 estan tornant moltes mirades cap a ella. No obstant això, la preocupació social segueix aquí i, en bona part, perquè les tecnologies basades en urani segueixen sent les reines i senyores dels reactors nuclears comercials.

No és un problema per se, però des de fa dècades venim escoltant parlar d’alternatives més barates, més segures i més netes que l’urani. Alternatives que mai acaben d’aparèixer. Almenys fins ara perquè el NRG, un laboratori holandès d’investigació nuclear, acaba de posar en marxa el primer experiment en mig segle per crear un reactor basat en el tori.

Per això, mig en broma, se sol dir que el tori és el grafè de l’energia nuclear. Portàvem dècades sentint parlar d’ell com una alternativa més segura, més barata i molt més neta que l’urani actual. I no obstant això, hem vist poc de tot això. Tant és així que portem 45 anys sense fer cap experiment en aquest camp.

Això es deu al fet que, segons expliquen els experts, les enormes inversions que requereixen aquest tipus d’investigacions nuclears van haver de compatibilitzar durant anys objectius civils i objectius militars. I per fer bombes el tori no serveix.

 

No és que fos una cosa senzilla. Al cap i a la fi, els reactors de tori són evidentment pura teoria, però sense recursos el resultat era més que previsible. L’última investigació seriosa data de mitjans dels 70. La proposta del NRG és una alenada d’aire fresc i tractarà d’usar tori per alimentar un reactor de sal fosa, una de les grans esperances pel que fa a nous dissenys d’energia nuclear es refereix .

Aquest tipus de reactors usen la sal fosa per, gràcies a un “bany” de neutrons, tractar de generar isòtops d’urani i desencadenar les reaccions nuclears. A finals d’any, L’Índia posarà en marxa un altre reactor experimental basat en tori. Si tot va bé, no caldrà esperar a la fusió nuclear per tenir una energia nuclear molta segura.

 

Vídeo:

https://youtu.be/GAiHtrWHxK0

 

Font. xataka

Noruega està fabricant el seu primer vaixell autònom impulsat per energies renovables

Les companyies noruegues Yara International ASA i Kongsberg Gruppen AS A estan confirmant que ja estan en la fase final de fabricació del seu pròxim vaixell, el batejat com a ‘Yara Birkeland’. El rellevant d’aquesta nova embarcació és que no contaminarà i no necessitarà tripulació per a la seva operació.

‘Yara Birkeland’

Els executius de les dues companyies ja ho han anomenat el “Tesla of the Seas” pel fet que molta de la tecnologia que empra és molt similar a la d’un cotxe Tesla. Així mateix, esmenten que es tracta d’un vaixell “zero emissions” que abandona completament els combustibles fòssils, però, no han donat detalls dels seus sistemes o especificacions, només sabem que serà elèctric.
Tot s’ha centrat en les capacitats autònomes amb les que el vaixell serà capaç de lliurar en un inici contenidors amb fertilitzants. La companyia té planejat posar-lo en operació cap a finals de 2018 amb una tripulació de 3 persones, que ajudaran a provar els sistemes de cara a la seva operació autònoma en 2020, que serà quan no necessiti ni un sol humà a bord.

Els primers viatges que realitzarà seran de curta distància, aproximadament 60 quilòmetres, dins d’un fiord on es troba la plata de producció cap al port de Larvik.

Aquest vaixell costarà 25 milions de dòlars, és a dir, fins a tres vegades més el preu d’un vaixell per a contenidors convencional, però els seus responsables esmenten que tot es compensarà amb la reducció de costos operatius, salari dels tripulants (regularment necessiten 25 persones per operar ) i combustible. Un estalvi que, segons estimacions de la mateixa companyia, seria al voltant del 90%.

El ‘Yara Birkeland’ es donarà suport en sistemes de GPS, radars, càmeres, sensors, estarà connectat en tot moment a les casernes de la companyia i ja té programats viatges per transportar 100 contenidors en 2018. Ara el tema serà impulsar la regulació amb la que els vaixells autònoms podran navegar lliurement per aigües regionals i internacionals, cosa que l’Organització Marítima Internacional espera tenir a punt per poc després de 2020, i els que avancen que veuen complicat una autorització per a operacions internacionals, encara que els creadors del Yara assegurin que el seu vaixell pot fer viatges d’Holanda al Brasil.

 

Vídeo del projecte: