Treballem perquè Tarragona esdevingui un hub logístic i industrial de l’energia eòlica marina flotant

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i l’Autoritat Portuària de Tarragona col·laboren per atraure indústria vinculada a la fabricació, muntatge i instal·lació d’aerogeneradors eòlics flotants

La consellera ha remarcat la necessitat que els nous projectes de desenvolupament siguin una oportunitat per millorar espais naturals

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, va expressar la voluntat del Govern de convertir Tarragona en un “hub logístic i industrial per a l’energia eòlica marina” a la Mediterrània. Paneque ha explicat en un acte institucional que fa temps que tant el departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica com l’Autoritat Portuària de Tarragona treballen amb aquest objectiu, de manera que s’afavoreixi a la zona “la creació d’un pol de fabricació, de muntatge i logístic d’aerogeneradors marins flotants d’alt respecte amb els paisatges”.

La consellera ha posat en valor el potencial de la Mediterrània per donar a Catalunya energia neta, i ha exposat la necessitat que el país “impulsi un ecosistema propi d’empreses coneixement i innovació al voltant de les renovables”. Per això, ha dit que el Port de Tarragona “posa a disposició del país la seva capacitat i el seu historial com a operador logístic a escala europea” per al sector de l’eòlica marina, a partir de la qual es vertebri un conjunt d’indústries relacionades amb aquesta activitat. El Port de Tarragona té previst destinar 300.000 metres quadrats de les seves instal·lacions a l’eòlica marina, i ja s’ha iniciat els contactes amb empreses interessades.

Paneque ha vinculat aquesta iniciativa amb la tradició industrial del país i també amb l’aposta estratègica del Govern per les energies renovables. “La nova onada industrialitzadora del segle XXI és adaptar-nos a viure d’una manera que no tinguem dependència del petroli i del gas, que tenen data de caducitat”, ha dit Paneque, qui ha confiat en el potencial de Catalunya tant per liderar l’energia eòlica marina flotant com per crear noves vies de progrés i desenvolupament a partir de les energies renovables.

El gran repte de la transició energètica

Aquesta estratègia s’emmarca en el procés de transició cap a un nou model energètic més net i sostenible, basat en les energies renovables i en l’estalvi i l’eficiència energètica, que viu Catalunya. “Les renovables són l’alternativa i el nostre país és ric en vent i sol. Aquesta oportunitat, per tant, està vinculada a desenvolupament, progrés i treball de qualitat”, ha senyalat Paneque.

En aquest sentit, la consellera ha fet èmfasi en la magnitud del repte que suposa aquest canvi de model energètic. Davant de l’actual model, que té un cost anual de 10.000 milions d’euros per a Catalunya, Paneque ha explicat que un model centrat en les renovables representarà actuar sobre un 2% de la superfície no antropitzada del país. “Som conscients que els paisatges tenen una alta importància al nostre país i que la diferència entre la manera que vàrem créixer i l’actual és de respecte al medi i al territori”, ha dit la consellera, que ha demanat al conjunt de la societat “esforç i innovació” per tal que tots els projectes de desenvolupament suposin “una oportunitat per millorar espais naturals i respectar-los del tot”.

Cites

Sílvia Paneque, consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica

“El Govern està compromès amb fer de Tarragona un hub logístic i industrial per a l’energia eòlica marina a la Mediterrània”.

“El departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i l’Autoritat Portuària de Tarragona treballen per afavorir la creació d’un pol de fabricació, de muntatge i logístic d’aerogeneradors marins flotants d’alt respecte amb els paisatges”.

“La nova onada industrialitzadora del segle XXI és adaptar-nos a viure d’una manera que no tinguem dependència del petroli i del gas, que tenen data de caducitat. Les renovables són l’alternativa i el nostre país és ric en vent i sol. Aquesta oportunitat, per tant, està vinculada a desenvolupament, progrés i treball de qualitat”.

“Som conscients també que els paisatges tenen una alta importància al nostre país i que la diferència entre la manera que vàrem créixer i l’actual és de respecte al medi i al territori. Necessitarem esforç i innovació, perquè tots els projectes de desenvolupament s’han de fer com una oportunitat de millorar espais naturals i respectar-los del tot”. Font: govern.cat; pexels-lange-x-2151365597-32485747