Els avenços tecnològics en l’àmbit de la llar ens permeten tenir un control del consum energètic que es veu reflectit en la factura i el planeta, i que sens dubte són tendències de futur
El consum energètic a la llar és una de les principals qüestions que cal encarar a l’hora de parlar de medi ambient. Es tracta d’una de les principals raons de l’escalfament global per l’efecte hivernacle, però des de ja fa uns anys ha desenvolupat una sèrie d’hàbits i avenços tecnològics perquè l’habitatge sigui més sostenible amb l’entorn, les smart homes.
La smart home treballa per incrementar l’eficiència energètica i l’estalvi. Totes les funcions que exerceix la casa, integrades entre elles, tenen en compte l’eficiència a l’hora de funcionar. Una solució integral a través de l’ús de les noves tecnologies per proporcionar als consumidors una eina que els permeti gestionar, controlar i planificar la seva factura.
Anton Escarré, el nostre degà, explica que la reducció del consum energètic a la llar és una qüestió de “bons hàbits”. Respecte a això, Escarré afegeix: “El futur està en l’estalvi, i fins fa poc no donàvem valor a certs gestos o mals hàbits perquè no suposaven un cost important, però que amb la crisi s’han passat a tenir un valor elevat que hi ha que combatre. Llavors es tracta de mantenir el mateix grau d’estabilitat però sabent estalviar “.
En aquesta línia, Escarré explica que “un dels aspectes vitals és saber si la potència contractada és l’adequada. En molts habitatges, sobretot pisos, veiem que tenen contractada una potència major de la que necessiten”.
Es tracta de petits gestos com instal·lar detectors de moviments en els llums dels passadissos, mantenir les finestres tancades amb bon aïllament, instal·lar bombetes de LED o fluorescents, obrir les cortines de dia perquè deixin passar la calor, desendollar equipaments com la televisió, el DVD, la cafetera, tenir electrodomèstics de tipus a i no posar en marxa al mateix temps equips com la rentadora, el rentaplats o l’assecadora, entre altres mesures.
“Les smart homes el que fan és aplicar totes aquestes bones pràctiques que no realitzem. Ens ajuda a ser més organitzats en la nostra vida i en el nostre consum energètic “, revela Escarré, que afegeix:” És tan senzill com que un ordinador faci el que nosaltres ens fem “.
“Hi ha aplicacions que mitjançant wifi es connecta a la xarxa i reconeixen el consum i fins i tot salta una alarma si és excessiu. Són apps que permeten aplicar criteris de funcionaments als equips de la llar. D’aquesta manera es pot connectar la calefacció després de passar uns dies fora abans d’arribar per tenir l’habitatge calenta o programar la rentadora regulada a un consum baix, per exemple “, exposa el degà del CETIT.
Finalment, Anton Escarré conclou que “si apliquem aquestes petites millores i som responsables amb bones pràctiques en el consum energètic a la llar, podem estalviar fins a un 30% en la nostra factura. Però si a més revisem la potència i vam contractar l’adequada, pot arribar al 40% “.