Segons informacions publicades per Expansión, el fons IFM pretén convertir-se en soci minoritari del projecte industrial al Morell.
El fons australià IFM, accionista de Naturgy, està en converses per convertir-se en soci minoritari del projecte industrial més gran de Repsol: una gran planta de metanol al Morell (Tarragona).
IFM, que posseeix el 15% de Naturgy, negocia l’adquisició d’una participació del 25% al 35% a l’Ecoplanta, el principal projecte de Repsol, que requereix una inversió d’aproximadament 800 milions d’euros, segons fonts consultades pel diari econòmic Expansió.
Inicialment, s’esperava que l’Ecoplanta entrés en funcionament el 2026, però els terminis s’han estès fins al 2028 pel fet que Repsol va suspendre temporalment les seves inversions a Espanya, motivat per la incertesa davant l’impost extraordinari a les energètiques introduït després de la crisi energètica causada per la guerra a Ucraïna. Aquest gravamen, que en principi és temporal, podria desaparèixer a finals d’aquest any, tret que es prorrogui.
El metanol, derivat de l’hidrogen, té múltiples aplicacions, des de productes circulars com ara pintures, resines i plàstics, fins al transport per carretera i sectors difícils de descarbonitzar, com ara el marítim i l’aviació. El projecte va ser impulsat inicialment sota el nom de Molecular Recycling Solution, amb la participació d’Agbar i una empresa canadenca, però la sortida d’Agbar va obligar Repsol a buscar un nou soci per finançar la inversió.
Repsol mantindria la majoria a l’Ecoplanta, fins i tot amb l’entrada d’IFM. El fons australià busca noves oportunitats al mercat espanyol després de la seva entrada a Naturgy el 2021, i també té participacions a Aqualia (49%) i Aleàtica (100%).
L’Ecoplanta, ubicada al Morell (Tarragona), és una instal·lació única a Europa. Convertirà residus sòlids urbans no reciclables en metanol circular, capaç de processar 400.000 tones anuals de deixalles de localitats properes, equivalents a les escombraries generades per 800.000 persones l’any. S’espera que la demanda de metanol augmenti a partir del 2030, impulsada per la producció de biodièsel i el sector marítim.
D’altra banda, Repsol segueix en negociacions amb Aramco per vendre una participació a la seva filial d’energies renovables, Repsol Renovables. Tot i que les converses avancen lentament, Aramco ja ha mostrat interès. El 2022, Repsol va vendre el 25% de Repsol Renovables a un consorci liderat per Crédit Agricole Assurances i el fons suís Energy Infrastructure Partners. A més, Repsol està buscant un soci minoritari per als seus projectes als Estats Units. Font: diaridetarragona.com, pexels-tomfisk-10407684