Què són els contractes FIDIC?

Els contractes “International Federation of Consulting Engineers” (d’ara endavant FIDIC) són un model estàndard de contractes dels més utilitzats en l’àmbit internacional als sectors de l’enginyeria i la construcció.

La FIDIC és una federació d’enginyers consultors que fa força temps que elaboren i millorant diferents models de contracte d’homologació internacional. La majoria dels projectes internacionals que es duen a terme i reben finançament de la Unió Europea segueixen el model de contracte FIDIC. Només hi ha una excepció que és el Regne Unit, ja que no segueix ni aplica aquest model contractual. Pel que fa a Espanya s’està estenent de manera creixent els darrers anys obligant els professionals de l’enginyeria, etc. a formar-se en el coneixement i la implantació d’aquests documents.

A Iberoamèrica la utilització d’aquests contractes es va fent cada cop més habitual. El seu coneixement resultarà precís si es decideix actuar en aquesta regió com a arquitectes i enginyers així com si el que actua és un constructor i/o subcontractista.

La primera edició d’aquests contractes es va elaborar l’any 1957, i des de llavors se n’han anat generant revisions i noves versions. És a partir de l’any 1999 quan sorgeix una nova generació de contractes FIDIC on s’incrementen les exigències i necessitats a conseqüència de la internacionalització creixent del sector de l’enginyeria i la construcció.

Es considera pels especialistes que aquests models FIDIC de contractes són una manera d’estalviar costos de transacció en la mesura que es tracta d’un model de contracte reconegut a escala internacional que ofereix seguretat jurídica en tota transacció i permet fer amb rapidesa un diagnòstic precís sobre els possibles riscs empresarials. Tot i que, tot cal dir-ho, presenten en alguns casos certes llacunes i incerteses (com l’anomenada “clàusula de resolució de disputes”) que requeriran una definició i concreció més grans quan s’hagin d’aplicar.

Per posar un exemple de la seva eficàcia, el Banc Mundial (al costat del Banc Europeu d’Inversions, el Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament, el Banc Iberoamericà, etc.) va decidir seguir un dels contractes FIDIC com a model en els projectes i això ha suposat un enorme suport per al seu coneixement i ús. Com hem indicat, molts dels projectes d’infraestructura finançats per la Unió Europea o per les agències de cooperació internacional són emparats per aquests contractes.

Per acabar, indiquem que els contractes FIDIC es distingeixen i identifiquen pel color dels seus llibres i són els següents:

A) FIDIC GREEN BOOK (Llibre Verd Fidic): aquest model compendiat de contracte se sol recomanar per a aquells treballs de no gaire envergadura tant d’enginyeria com de construcció.

B) FIDIC RED BOOK (Llibre Roig Fidic): s’utilitza per a aquells contractes d’enginyeria i construcció els projectes dels quals estiguin dissenyats pel client.

C) FIDIC YELLOW BOOK (Llibre Groc Fidic): s’usa per a aquells contractes de construcció el disseny dels quals ha estat elaborat pel mateix contractista.

D) FIDIC SILVER BOOK (Llibre Blanc Fidic): apropiat per ser utilitzat en projectes de plantes de procés, energies o infraestructures privades on el contractista assumeix la responsabilitat pel seu disseny.

Si bé són estàndards contractuals, el cert és que a l’hora de negociar se solen ajustar les diferents clàusules en funció de les necessitats a desenvolupar.

Font: www.infoconcurso.com_pexels-thirdman-8470057