El grup químic alemany BASF no descarta aturar la producció en algunes de les plantes espanyoles si prossegueix l’encariment dels costos energètics. Així ho ha reconegut el director general del grup químic a Espanya, Carles Navarro, durant la presentació dels resultats del darrer exercici, amb què la companyia va batre el seu rècord de vendes al facturar 1.350 milions d’euros.
Aquests ingressos, que suposen un 25% més respecte al volum de negoci de l’any 2020 (marcat per l’inici de la pandèmia), es deuen sobretot a la forta recuperació de la demanda (+12%) i a l’augment dels preus (+14%) a causa de l’escassetat dels béns comercialitzats, segons ha argumentat Navarro.
El directiu ha explicat que “De moment no hem parat cap producció, però no descartem haver-ho de fer”, ha explicat després de subratllar la “dependència significativa” que la companyia té de les fonts fòssils.
“De moment no hi ha hagut decisions de parada, però estem analitzant el desenvolupament”, ha prosseguit Navarro, que també és president de la patronal química FEIQUE, i que ha dit estar esperant si es pren una decisió a nivell d’Unió Europea sobre el límit del preu de l’energia.
“Qualsevol encariment d’aquests recursos minvarà la nostra rendibilitat i la nostra capacitat de competir”, ha expressat el primer executiu a Espanya de la multinacional alemanya. Segons ha detallat, els costos addicionals de gas per al grup van pujar l’any passat a 1.500 milions d’euros, 800 dels quals al quart trimestre.
En el cas de la planta de Tarragona, ha explicat, el cost en energia s’ha multiplicat per 5,5, fet que “condiciona la rendibilitat i obliga a estar oberts a tota mena d’escenaris”.
En el balanç del darrer exercici, Navarro ha diferenciat el comportament de les diferents divisions de negoci. Mentre que la de pintures per a l’automoció (afectada per la crisi dels microxips) i la de nutrició van presentar problemes, línies com ara monòmers, petroquímics i dispersions van tenir “un comportament excepcional”.
Navarro ha afegit que el grup no obrirà noves vies de negoci a Rússia mentre no cessi el conflicte bèl·lic amb Ucraïna, però complirà “amb els contractes de subministrament vigents amb clients de la zona” si no hi ha sancions internacionals que ho impedeixin. Font:diaridetarragona.com, elmundo.es, pixabay