La instal·lació processarà residus sòlids urbans no reciclables i produirà metanol
L’ecoplanta de Repsol, Suez i la candenca Enerkem al Morell (Tarragonès) rebrà 106 milions del fons europeu per innovació. La instal·lació, amb una inversió total prevista d’uns 300 milions, està destinada a la conversió de residus a nous productes químics baixos en carboni.
En el marc de la ‘joint venture’ Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, la nova factoria processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment. Aquest metanol sorgit del procés de conversió s’utilitzarà com a primera matèria per produir materials circulars o biocombustibles avançats. Gràcies a això es contribuirà a evitar l’emissió d’unes 200.000 tones de CO2 cada any i reduir els residus que altrament acabarien a l’abocador, segons les estimacions de les companyies que fan el projecte. Aquesta aliança és un pas més en l’ambiciós objectiu de Repsol d’assolir les zero emissions netes el 2050.
Aquesta injecció de recursos procedents d’Europa forma part dels 1.100 milions del fons d’innovació aprovats aquest dimarts per la Comissió Europea per a un total de set projectes. A més de la instal·lació innovadora del Morell n’hi ha sis més dins de l’àmbit de la sostenibilitat que han merescut recursos d’aquest fons europeu a Bèlgica, Suècia, Finlàndia, França, Itàlia, Holanda i Noruega. Els projectes inclouen des d’instal·lacions per a la producció d’hidrogen fins a la captura de carboni, emmagatzematge i energies renovables.
La planta del Morell és la primera que es construeix a la península Ibèrica. La gestionaran Repsol i Suez, mentre que Enerkem serà el soci tecnològic clau. Està previst que la planta entri en funcionament a finals del 2025.
El projecte va ser seleccionat per al Fons d’Innovació de la Unió Europea, que dona suport a tecnologies altament innovadores i grans projectes emblemàtics a Europa per aconseguir reduccions importants d’emissions. Font:elperiodico.com, pixabay