La petroliera estatal d’Abu Dhabi comprarà la química alemanya Covestro, amb plantes a Tarragona

És la major adquisició de la història efectuada des de l’Orient Mitjà sobre una empresa europea

Uns 11.700 milions d’euros, a raó de 62 euros per acció, és el que ha signat que pagarà Adnoc, la petroliera estatal d’Abu Dhabi, per adquirir la multinacional química alemanya Covestro, amb plantes de producció al pol petroquímic de Tarragona, on compta amb un dels complexos industrials més competitius del grup a Europa.

Si es materialitza aquest acord d’inversió -que preveu a més dur a terme una ampliació de capital de 1.200 milions d’euros-, es tractaria de l’adquisició més gran de la història efectuada des de l’Orient Mitjà sobre una empresa europea, i un exemple clar de la pèrdua creixent d’autonomia estratègica de la indústria europea, a la qual ara vol posar fi la nova Comissió Europea.

Perquè Covestro no és una empresa qualsevol: remunta els seus orígens a Bayer, d’on va sorgir el 2015 com una spin-off de BayerMaterialScience, i als desenvolupaments tecnològics històrics dels quals avui deu bona part del seu èxit. Entre aquests desenvolupaments hi ha la tecnologia ODC, que sustenta la competitivitat de la planta de producció de clor inaugurada a Tarragona el 2023, amb què aquest centre de producció va passar d’un tancament anunciat de la seva planta de MDI a convertir-se en un dels més competitius d’aquesta multinacional alemanya a Europa.

Sense tancaments a la vista

Quan culmini l’operació de compra (on res indica avui que descarrili), totes aquestes innovacions, fruit de dècades d’R+D+i europea, passaran a mans de la petroliera estatal d’Abu Dhabi, que ha posat com a condició indispensable comptar amb més del 50% de les accions.

Com a part de l’acord, Adnoc es compromet a protegir la tecnologia i la propietat intel·lectual de Covestro, així com reconèixer les normes de governança alemanyes, amb un reconeixement explícit dels convenis generals d’empresa existents, els convenis col·lectius i els drets dels comitès empresa a Alemanya.

Tot i que les referències explícites contingudes a la nota informativa de Covestro només parlen d’aquestes condicions laborals a Alemanya (sense referències als seus altres centres de producció a Europa), assegura que no hi ha plans per vendre, tancar o reduir significativament les activitats del negoci de Covestro com a part de la transacció, amb el compromís de no iniciar cap d’aquestes accions.

Tarragona, centre de referència

El febrer de l’any 2023, Covestro va posar en marxa a les seves instal·lacions del Polígon Sud del pol petroquímic de Tarragona una nova planta per a la producció de clor, amb una inversió de 200 milions d’euros i la creació de 50 llocs de treball. Es tractava de la primera planta de producció de clor del món basada en la tecnologia ODC (càtode d’oxigen despolaritzat), que des d’aquesta multinacional química alemanya descrivien com a «altament innovadora i energèticament eficient».

La nova planta de clor era la garantia, explicaven, un subministrament eficient, més sostenible, independent i permanent de clor i insulsa càustica per a la producció de MDI, un precursor per a la fabricació d’escuma rígida de poliuretà, utilitzada per aïllar aparells de refrigeració i edificis. Al costat de la planta de clor, l’important centre de producció de MDI converteix Tarragona en un dels complexos industrials més competitius d’aquesta empresa a Europa. Font: diairdetarragona.com, pexels-tomfisk-10396415