El Ministeri arxivarà els projectes de línies d’alta tensió de Forestalia després del veto de la Generalitat

El Govern català ha emès informes desfavorables sobre les línies Valmuel-Begues i Isona-Conca Dellà pel seu impacte ambiental

El Ministeri per a la Transició Ecològica preveu arxivar els expedients de dues línies privades d’alta tensió promogudes per l’empresa Forestalia, que estaven dissenyades per transportar energia renovable des d’Aragó fins a Catalunya.

Aquestes línies, conegudes com Valmuel-Begues i Isona-Conca Dellà, han rebut informes negatius de la Generalitat, cosa que ha frenat el seu desenvolupament. La Generalitat ha esgrimit raons ambientals i de polítiques energètiques per vetar-les, al·legant-ne l’impacte sobre la biodiversitat i els espais naturals.

Traçat per Tarragona

El traçat de Valmuel-Begues, en particular, afectava directament diverses comarques de Tarragona, com ara Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, amb una longitud de 184 quilòmetres, dels quals 154 discorrien per territori català.

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, va declarar a La Vanguardia que el Govern ja ha tramitat els informes desfavorables i que ara és el Ministeri el que ha de finalitzar els expedients. “Per nosaltres, les polítiques d’energia han de recaure al sector públic, i per això estem negociant amb Red Eléctrica, que ha d’aprovar la propera planificació del transport d’energia a Catalunya”, va afirmar Paneque.

Forestalia també projecta una tercera línia d’alta tensió entre Aragó i Rubí, que compta amb una declaració d’impacte ambiental favorable no condicionada a la Generalitat, tot i que ara també s’hi enfronta incertesa. L’empresa havia plantejat, fins i tot, soterrar part del traçat de la línia Valmuel-Begues per mitigar-ne l’impacte.

El veto a aquestes línies suposa un revés important per a Forestalia, que buscarà ara reconduir els seus projectes d’energia renovable. Les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques previstes a Aragó, amb declaració ambiental favorable, podrien reorientar-se cap a altres usos dins de la comunitat aragonesa, on hi ha plans industrials que podrien aprofitar aquesta energia. L’empresa, per tant, intentarà connectar-se a altres punts d’evacuació de la xarxa de transport, cosa que dependrà de les concessions de Red Eléctrica.

Fonts ministerials esmentades pel medi consideren que les línies d’evacuació com les projectades per Forestalia, amb recorreguts de fins a 200 quilòmetres, tenien un risc inherent de quedar encallades. A més, les dificultats per materialitzar projectes de tal envergadura eren previsibles, sobretot tenint en compte que la major part del traçat travessava zones tarragonines amb alta sensibilitat ambiental i paisatgística.

Font: https://www.diaridetarragona.com/, pexels-ganajp-17638906