El govern espanyol donarà una subvenció a dos projectes d’hidrogen verd a Ascó i la Pobla de Mafumet

La concessió provisional per als projectes catalans de “valls i clústers” suma 236 milions dels 1.214 destinats a subvencions

Segons ha detallat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, s’ha donat “llum verda” a aquestes iniciatives dins del pla de “clústers i valls” d’hidrogen que està dotat amb 1.214 milions d’euros dels fons NextGeneration de la Unió Europea.

També s’han seleccionat projectes de Galícia, Castella i Lleó i l’Aragó. En el cas dels projectes catalans la concessió preveu destinar un total de 236 milions d’euros per unes plantes que preveuen una inversió total de 617 milions.

Tal com ha dit Aagesen en un esmorzar informatiu a Madrid, el projecte de clústers i valls d’hidrogen verd situa l’Estat com un referent en aquesta energia sostenible. “Permetrà avançar en la descarbonització dels sectors on és més difícil”, ha defensat davant professionals del sector. De fet, ha remarcat que una de les particularitats del pla és que buscava que el combustible es consumeixi molt a prop d’on es genera.

Pel que fa a l’impacte dels projectes aprovats, Aagesen ha apuntat que generaran 4GW de capacitat, cosa que suposa el 33% dels 12GW que marca l’objectiu fixat al darrer Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC). A més, els projectes mouran una inversió total xifrada en 5.000 milions i crearan 9.000 llocs de feina directes i 11.000 d’indirectes. “A més generaran ecosistemes que es consolidaran, perquè parlem d’un sector de present i de futur, que arriba per quedar-se en aquests camí cap a la descarbonització”, ha promès la vicepresidenta.

En el cas del projecte d’Ascó rep el nom d’HyBERUS i s’impulsa conjuntament amb les localitats aragoneses de Caspe i Fabara. Preveu tenir una potència d’electròlisis de 360,00 MWe. La inversió total seria de més de 303 milions d’euros dels quals l’Estat preveu aportar-ne més de 137. Pel que fa al projecte de la Pobla de Mafumet rep el nom de Tarragona Hydrogen Network (T-HYNET), tindria una potència de 132,56 MWe i una inversió total de 314 milions del que l’Estat en posaria 98.

La ministra ha apuntat que era una convocatòria “molt esperada”, a la qual es van presentar 16 projectes. Ara s’obre un termini d’al·legacions. Aagesen ha dit que és una convocatòria important, no solament pel volum de recursos assignats sinó perquè generen més inversió. “A més, crec que generaran ecosistemes que es consolidaran. Parlem d’un sector de present i de futur. No estem parlant d’una tecnologia que arriba per anar-se’n, sinó que arriba per quedar-se en aquest camí de descarbonització”, ha afirmat la ministra, que ha afegint que, així mateix, el 90% d’aquests electrolitzadors dels set projectes seleccionats seran de fabricació europea.

Per a Aagesen l’hidrogen renovable és una “història d’èxit” per a Espanya i ha qualificat l’aposta per aquesta energia de “projecte de país. “Som un país especialment atractiu, bàsicament perquè som més competitius en aquestes energies renovables”, ha dit. Les renovables són clau per a la producció d’hidrogen verd, cosa que col·loca en una bona posició l’Estat per la seva capacitat de producció d’eòlica i fotovoltaica. Font: diaridigital.tarragona21.com; tarragonadigital.com; ara.cat; chemistry-g4a1d9d140_1920